Comisia de la Viena critică Ungaria pentru înființarea „Biroului independent de protejare a suveranității”

Înființarea „Biroului independent de protejare a suveranității” a stârnit îngrijorare printre instituțiile media și organizațiile neguvernamentale, inclusiv Amnesty International. Aceasta o consideră o măsură menită să reducă vocea criticilor la adresa prim-ministrului naționalist Viktor Orban.

Într-un aviz emis după vizita unei delegații în Ungaria în februarie, Comisia de la Veneția a pus sub semnul întrebării baza legală a acestui organism ca garant al „identității constituționale”. Totodată, i-a atribuit sarcina de a proteja „suveranitatea națională”.

„Într-un stat democratic, ameninţările identificate în «justificarea» acestei legi sunt în mod normal îndepărtate de instituţiile ordinare ale statului, în special tribunalele şi forţele de ordine, care aduc garanţii împotriva ingerinţelor în exercitarea drepturilor fundamentale”, afirmă Comisia, care „nu vede necesitatea de a se crea acest nou organ”, notează AFP.

Comisia consideră că „această lege nu furnizează garanţii suficiente cu privire la independenţa Biroului, de unde riscul ca ea să fie aplicată în mod arbitrar şi din raţiuni de ordin politic. Există, deci, un risc ridicat ca înfiinţarea şi activităţile Biroului să aibă un efect disuasiv asupra dezbaterii libere şi democratice în Ungaria”.

Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban / SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Recomandările Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a recomandat, printre altele, abrogarea părților legii referitoare la Biroul de protejare a suveranității. A cerut, totodată, o definiție mai precisă a conceptului de „sprijin străin”.

Potrivit legii adoptate în decembrie de către parlament, „Biroul independent de protejare a suveranității”, prevăzut în Constituție, are misiunea de a „ancheta” atacurile ilegale care amenință securitatea națională. Trebuie, totodată, să elaboreze un raport anual.

Guvernul ungar acuză regulat Uniunea Europeană și diverse organizații străine. Sunt vizate în special cele americane. Acestea sunt acuzate că „distribuie miliarde de euro” opoziției pentru a influența alegătorii.

Statele Unite s-au declarat „preocupate” de această lege considerată „incompatibilă cu statul de drept”. La rândul său, Comisia Europeană a lansat la începutul lunii februarie o procedură de infringement împotriva Ungariei.

Biroul independent de protejare a suveranității a fost înființat luna trecută

La sfârșitul anului, Parlamentul ungar a adoptat legea privind protejarea suveranității naționale. Acest lucru a deschis calea pentru înființarea Biroului pentru Protecția Suveranității.

Potrivit acestei legi, atacurile ilegale împotriva suveranității Ungariei sunt tot mai frecvente. Entități străine ar încerca să câștige influență în țară pentru a-și promova propriile interese. În preambulul actului normativ se menționează sumele mari de dolari SUA donate în campaniile electorale ale Opoziției de stânga înaintea alegerilor generale din 2022.

Proiectul de lege afirmă că forțele politice subordonate entităților străine care ajung la putere ar putea afecta suveranitatea Ungariei și ar reprezenta un pericol pentru securitatea națională. Ca urmare, se consideră necesară înființarea unui organism independent. Acesta este menit să investigheze operațiunile de influență străină și să introducă sancțiuni penale pentru primirea de donații de campanie din străinătate.

Noua autoritate autonomă în cadrul administrației de stat va fi responsabilă cu investigarea organizațiilor ale căror activități finanțate din străinătate pot influența rezultatele alegerilor. Mai multe puteți afla aici.