Unele bacterii ar putea deveni mai puternice!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că rezistența la antibiotice este „una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale” şi ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050, conform afp.com

Cercetări anterioare au arătat că administrarea unor doze mai mari de antibiotice poate încetini capacitatea bacteriilor de a deveni rezistente la tratament, dar impactul acestei strategii asupra stării generale de sănătate a microbilor a fost puţin studiat.

Cercetătorii au analizat reacţia bacteriilor

Cercetătorii din mai multe ţări europene au analizat reacţia bacteriilor E. coli la diferite concentraţii de trei antibiotice utilizate în mod obişnuit.

Deşi dozele mari încetinesc ritmul în care bacteriile devin rezistente, ele conduc, de asemenea, la microbi „mai în formă” cu o rată de reproducere mai rapidă, conchide acest studiul acestora, publicat în revista Royal Society Biology Letters.

„Estimăm că rata de creştere este un bun indicator al formei lor, cu ipoteza că o tulpină care creşte mai repede are mai multe şanse să se impună asupra celorlalte şi să devină dominantă”, a declarat autorul principal al studiului, Mato Lagator, biolog şi cercetător la Universitatea din Manchester, potrivit sursei menționate.

Aceste rezultate „adaugă o dimensiune suplimentară la problema dozării optime a antibioticelor”, punctează cercetătorii, estimând că utilizarea unor doze mai mari reprezintă o “dilemă”.

„Noile medicamente sunt dezvoltate cu un singur obiectiv principal: eficacitatea lor în eliminarea infecţiei. Însă rareori luăm în considerare probabilitatea ca bacteriile vizate să devină rezistente la aceste medicamente, precum şi nivelul de formă al tulpinilor rezistente care riscă să apară”, subliniază Mato Lagator.