Tulpina CC398 a devenit virus dominant la animalele de fermă din Europa

CC398 a devenit tulpina dominant de MRSA la animalele de fermă din Europa, probabil din cauza utilizării masive a antibioticelor la porcii de fermă. Tulpina CC398 şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la animalele de ferm și, mai nou, din ce în ce mai mulți oameni au fost infectați cu această tulpină.

Tulpina CC398 se adaptează rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice, ceea ce o face mult mai greu de tratat față de alte infecții bacteriene. În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o consideră una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane.

„Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci. Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a declarat Dr Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, autoarea principală a studiului medical.

Tulpina CC398 apare adesea la porci

Aparent, utilizarea antibioticelor la animalele de fermă din Europa a scăzut enorm în ultima perioadă. Totuși, specialiștii medicali spun că aplicarea acestei abordări în fermele de porci ar putea avea un impact limitat deoarece tulpina CC398 este foarte stabilă.

Tulpina CC398 este adesea asociată cu porcii, însă este prezentă la o gamă variată de animale de fermă. Aceasta s-a răspândit într-un ritm rapid la fermele de porci din Danemarca, unde proporţia efectivelor pozitive pentru MRSA a crescut de la 5% (când era în 2008) la 90% (în 2018).

„Înţelegerea emergenţei şi succesului CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică”, a explicat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge, membra a echipei de cercetare. Menționăm faptul că studiul respectiv a fost publicat în revista științifică eLife.