Carne de porc retrasă masiv din Buzău pe fondul suspiciunilor de pestă porcină și al alertelor alimentare

Un nou val de suspiciuni privind siguranța alimentară a fost declanșat în județul Buzău, după ce inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au retras de la comercializare peste 1,2 tone de carne de porc, suspectată că ar fi fost infectată cu virusul pestei porcine africane (PPA). Alerta a fost transmisă în urma mai multor notificări primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă (AAC), o platformă care permite schimbul rapid de informații între autoritățile sanitar-veterinare din Uniunea Europeană.

Controale masive, nereguli grave

Potrivit datelor transmise redacției, acțiunea inspectorilor DSVSA Buzău face parte dintr-o amplă campanie de verificare derulată în luna iunie, care a vizat peste 300 de operatori economici — de la ferme, abatoare și centre de procesare, până la depozite și magazine alimentare. Obiectivul principal al controalelor a fost monitorizarea respectării condițiilor de igienă, a cerințelor de trasabilitate și a modului de etichetare a produselor din carne.

Sursele oficiale arată că inspectorii au descoperit multiple deficiențe pe întreg lanțul alimentar: structuri improprii, lipsa verificărilor periodice ale stării de sănătate a animalelor, monitorizare inadecvată a temperaturii în spațiile frigorifice, etichetare incompletă sau incorectă, precum și probleme la depozitarea și manipularea produselor alimentare.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi: deficienţe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de etichetare, depozitare şi manipulare a produselor alimentare. Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 33.600 de lei şi 23 de avertismente”, informează DSVSA Buzău.

porci
SURSA FOTO: Dreamstime

Carne potențial infectată, blocată la raft

Cea mai gravă situație s-a înregistrat în cazul a 1.227 kilograme de carne de porc, care a fost retrasă de la vânzare și indisponibilizată, existând suspiciunea prezenței virusului pestei porcine africane. Virusul PPA nu reprezintă un pericol direct pentru sănătatea umană, însă prezența acestuia în carne indică probleme majore în sistemul de control și siguranță alimentară, cu potențial impact economic semnificativ pentru sectorul agroalimentar.

Reprezentanții DSVSA au prelevat peste 380 de probe din produse alimentare, acestea urmând să fie analizate în laboratoare de specialitate, pentru a determina dacă există contaminare cu virusul care, în ultimii ani, a generat pierderi uriașe în fermele de suine din România și Europa de Est.

Alte alerte alimentare, intervenții în regim de urgență

Tot în perioada raportată, DSVSA Buzău a gestionat patru notificări de neconformități primite prin AAC și a intervenit prompt la trei alerte alimentare transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), mecanism european care permite identificarea rapidă a riscurilor alimentare și retragerea de pe piață a produselor neconforme, înainte ca acestea să ajungă la consumatori.

Autoritățile sanitar-veterinare reamintesc populației importanța achiziționării produselor alimentare doar din unități autorizate, cu documente de proveniență clare, și avertizează asupra riscurilor asociate consumului de carne provenită din surse nesigure.

„În aceeaşi perioadă, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluţionarea a 4 notificări de neconformităţi primite prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă şi s-au retras de la comercializare 1.227 de kilograme de carne de porc posibil infectată cu virusul pestei porcine africane”, informează sursa citată.