Potrivit noii măsuri, în cazul în care cei doi părinți se îmbolnăvesc de Covid-19, iar copiii nu pot fi îngrijiți de familia extinsă, aceștia vor fi luați în grija statului.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Totodată, acesta susține că direcțiile județene pentru protecția copilului gestionează situația.

„În situaţiile familiilor care au un copil sau mai mulţi copii cu dizabilităţi şi care se află în contextul nefericit ca ambii părinţi să fie bolnavi şi să necesite spitalizare în regim de urgenţă, iar copilul este asimptomatic sau este sănătos şi, foarte important, nu există niciun fel de alternativă în familia restrânsă, în familia lărgită, la rude, la cunoştinţe, în cercul de prieteni, care să poată îngriji temporar, pe o perioadă determinată copilul, şi la solicitarea părintelui, direcţia de protecţie a copilului poate veni în ajutor şi poate prelua copilul pentru o perioadă determinată de timp”, a spus Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Pentru cine se mai aplică măsura?

De asemenea, măsura se poate aplica şi în cazul copiilor fără dizabilităţi.

„Aceasta nu este o procedură excepţională, ea a existat dintotdeauna la nivelul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, pentru acele situaţii în care creşterea şi îngrijirea unui copil în familie nu mai era posibilă”, mai spune Turza.

Situația va decurge astfel:

După ce DGASPC preia un copil aflat într-o astfel de situaţie, el va fi cazat într-un spaţiu special de izolare şi nu va sta alături de ceilalţi copii aflaţi în sistemul de protecţie socială.

Totodată, cei de la DSP trebuie să se ocupe și de testarea lor. Copiii rămân în aceste spaţii 14 zil, iar dacă testele ies negative, aceștia sunt mutaţi în alte zone care aparţin sistemului de protecţie.