„Regina s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul în data de 11 martie şi respectă toate recomandările medicale referitoare la starea ei de sănătate”, a precizat sursa citată. Regina Elisabeta a II-a are 93 de ani, iar cei din jurul său sunt de părere că s-ar putea infecta foarte ușor.

Potrivit Press Association, citată de Agerpres, logodnica însărcinată a prim-ministrului britanic, Boris Johnson, face parte din grupul persoanelor vulnerabile îndemnate să evite contactul cu pacienţi care prezintă simptome de COVID-19. Ea Carrie Symonds, al cărei bebeluş urmează să se nască în vara acestui an, a fost sfătuită de asemenea să ia în serios recomandările de distanţare socială.

Deşi femeile însărcinate nu par să contracteze mai des noul coronavirus decât populaţia generală, sarcina în sine modifică sistemul imunitar al viitoarelor mame şi reacţiile organismului la infecţiile virale. Un set de recomandări publicat de Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi (RCOG) din Marea Britanie afirmă că infecţiile virale pot „ocazional fi asociate cu mai multe simptome severe, iar situaţia ar putea fi la fel şi pentru COVID-19”.

Conform specialiştilor britanici, deşi riscurile rămân mici în mare măsură, profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie atenţi la simptomele mai severe de COVID-19 în rândul femeilor însărcinate şi testate pozitiv, precum pneumonie şi dificultăţi respiratorii. RCOG afirmă că opinia generală a experţilor este în prezent aceea că bebeluşii încă nenăscuţi prezintă riscuri mici de a fi expuşi la COVID-19 pe durata sarcinii. Totodată, în prezent nu există suficient de multe date medicale care să sugereze un risc crescut de avort pentru femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19.