Asociația Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) a oferit mai multe sfaturi în caz de cutremur. Prima recomandare este evaluarea seismică a locuinţei pentru a afla nivelul de siguranţă al acesteia.

Există mai multe provocări în caz de cutremur

A doua este realizarea unui plan de evacuare în cazul unui seism. Specialiștii de la AICPS au subliniat că un seism nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureştiului. Sunt afectate mai multe zone din țară.

Întregul fond construit extracarpatic prezintă condiţii de hazard seismic semnificative. Totuși, cu o educare şi antrenare a oamenilor despre cum să acţioneze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate.

În România, există mai multe provocări. Câteva exemple sunt resursele financiare limitate şi blocajele birocratice. O altă problemă este conştientizarea şi educaţiea insuficientă în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism. Fenomenul este prezent atât în rândul populaţiei cât şi la nivelul autorităţilor competente.

Profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei

În acest context, profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetăţean preocupat de prevenţie ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialişti, o evaluare seismică a locuinţei astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranţă al acesteia.

A doua recomandare este să îşi facă un plan de evacuare în caz de urgenţă. Planul respectiv trebuie să fie bazat pe informaţii din surse avizate.

„Cutremurul nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureştiului, ci mai multe zone din ţară. De exemplu întregul fond construit extracarpatic prezintă condiţii de hazard seismic semnificative, însă cu o educare şi antrenare a oamenilor despre cum să acţioneze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate, mai ales din perspectiva pierderii de vieţi omeneşti. În România, există mai multe provocări, inclusiv resurse financiare limitate şi blocaje birocratice, conştientizare şi educaţie insuficientă în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism, atât în rândul populaţiei cât şi la nivelul autorităţilor competente. Profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetăţean preocupat de prevenţie ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialişti, o evaluare seismică a locuinţei astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranţă al acesteia şi să îşi facă un plan de evacuare în caz de urgenţă, bazat pe informaţii din surse avizate”, informează AICPS, într-o analiză privind siguranţa clădirilor din România în cazul unui cutremur.

Deşi exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilităţii seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum şi bugete pentru consolidări, raportul dintre clădiri reabilitate energetic şi clădiri consolidate seismic este de 100 de clădiri anvelopate la una consolidată.

„În prezent există reglementări care cer proprietarilor de clădiri să efectueze expertize periodice pentru evaluarea riscului seismic şi să consolideze clădirile, dacă este necesar. Autorităţile locale monitorizează aplicarea acestor reguli, iar guvernul oferă uneori sprijin financiar pentru aceste activităţi. Totuşi, există încă provocări în asigurarea aplicării eficiente a acestor măsuri şi în sensibilizarea publicului cu privire la importanţa securităţii seismice. Expertizarea şi mentenanţa clădirilor ar trebui să fie efectuate periodic, de obicei la intervale de 1-5 ani, în funcţie de vârsta, tipul şi starea clădirii. Inclusiv pentru clădirile noi, urmărirea în timp are un caracter continuu, conform şi cu reglementările tehnice în vigoare. În acelaşi timp exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilităţii seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum şi bugete pentru consolidări. Din păcate însă raportul dintre clădiri reabilitate energetic (anvelopate) şi clădiri consolidate seismic este 100 de clădiri anvelopate la una consolidată”, a transmis AICPS.

Cutremur, seism, magnitudine
Seism / SURSA FOTO: Dreamstime

Mitul „Stând sub grindă vei fi în siguranţă” este fals

Directorii AICPS au demontat și mai multe mituri care țin de seisme. În primul rând, mitul care spune că vei fi în siguranţă stând sub grindă este fals, susţin reprezentanţii AICPS.

Acesta era aplicabil clădirilor vechi pe vremea când plăcile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor pârâi şi se vor fisura primele.

Afirmația potrivit căreia o clădire va fi în siguranță la următorul, după ce a trecut mai multe, este la rândul ei falsă, în opinia AICPS.

„Clădirea mea este din beton armat la cutremur nu are nicio fisură” este un alt mit demontat de AICPS.

Fals este şi mitul potrivit căruia o clădire rezistentă nu se mişcă la cutremur. Sub efectul unui cutremur, toate clădirile din aria de influenţă a epicentrului vor efectua mişcări de vibraţie, fiind rezemate pe sol, care la rândul său vibrează.