Pentru a nu rămâne mai prejos, Slovenia şi-a crescut şi ea atractivitatea, cu staţiunile Bohinj şi Kranjska Gora, ultima în apropiere de graniţele cu Austria şi Italia. Schiorii trebuie însă să fie atenţi în privinţa preţurilor din Slovenia, care – ca şi în Slovacia – au crescut în ultimul timp datorită popularităţii acestor destinaţii.
De asemenea, staţiunea Soci din Rusia va fi, cu siguranţă, una dintre cele mai fierbinţi destinaţii pentru următoarele sezoane de schi, în calitate de gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014. Până în prezent, există 100 km de pârtii în Soci, iar noi telescaune/ telecabine sunt în curs de construire. O vacanță de șapte zile la schi în Soci costă 1.129 de lire sterline.
Cotidianul britanic mentionează studiul realizat de Post Office anul trecut care a comparat prețurile vacanței la schi în zece destinații, rezultatul plasând stațiunea bulgară Bansko în topul celor mai accesibile destinații (sejurul având prețul de 263 de lire sterline și luâd în calcul skipass-urilor, închirierea de echipament, cursuri de schi, mâncarea şi băutura). În top, Bansko a fost urmată de Boroveţ şi Pamporovo, alte două staţiuni bulgare, respectiv Poiana Braşov.
Sunt șanse ca alte pârtii ce urmează a fi date în folosință în România să ajute la dezvoltarea destinațiilor de schi în țara noastră. Unul dintre aceste proiecte face referire la pârtia olimpică din staţiunea montană Borşa care urmează să fie dată în exploatare abia anul viitor. Valoarea investiţiei este de 12 milioane euro. Lucrările sunt executate în proporţie de 90%. Lungimea instalaţiei de telegondolă va fi de 2.113 metri. Capacitatea de transport pe o oră va fi de 1.800 de persoane. Lungimea pârtiei olimpice va fi de 2.980 de metri, cu o diferenţă de nivel de 770 metri şi o lăţime de 60 metri.
America de Nord vs Europa de Vest
Chiar dacă zona euro are un avantaj în ceea ce priveşte moneda faţă de destinaţiile din America de Nord, staţiunile americane şi canadiene vor încerca să-i atragă pe britanici peste Atlantic cu zăpadă bună – promisiune de care s-au ţinut cu prisosinţă anul trecut. Destinaţii cum ar fi Park City în Utah, Jackson Hole în Wyoming, Lake Tahoe la graniţa dintre California şi Nevada şi Breckenridge, Winter Park şi Aspen din Colorado se mândresc cu potenţialele lor de zăpadă.Canada a avut de asemenea un sezon plin de zăpadă anul trecut şi prin urmare, va fi probabil o destinaţie preferată din nou în acest an. Whistler, Sun Peaks şi Fernie în British Columbia şi Louise Lake şi Jasper în Alberta ar putea avea în acest an un sezon plin de turişti. Cu toate acestea, scrie Daily Mail, este posibil ca britanicii să stea departe de staţiunile nord-americane din cauza vulnerabilităţii relative a lirei sterline.
În zona euro, staţiuni mai mici, cum ar fi La Clusaz în Franţa, se va confrunta cu schiori sceptici, din cauza zăpezii insuficiente de anul trecut. Pe de altă parte, Michel Brabin, senior product manager la agenția Crystal Ski, explică că Austria are unele staţiuni fantastice de schi care au început să câştige teren. ”Staţiunile Alpendorf şi St Johann im Pongau din regiunea Salzburger Sportwelt sunt destinaţii noi care au atras atenţia, cu o suprafaţă totală de 282 de kilometri de pârtii”, declară acesta.