Rareș Bogdan a afirmat că în urmă cu două nopți, toată Republica Moldova a rămas în beznă totală timp de 12 minute după ce s-au sistat importurile de energie electrică din Ucraina în urma atacurilor cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii din mai multe localități ucrainene. De aceea, România a început să livreze energie electrică țării vecine, asigurând jumătate din consumul Republicii Moldova până la sfârșitul acestei luni.

Republica Moldova, în beznă totală timp de 12 minute

”Vă dau o informaţie în exclusivitate: alaltăieri noapte, la nivel european s-a întâmplat o chestiune de care nu se ştie: la ora 3:20, o ţară a căzut în beznă total pentru că ruşii au atacat infrastructura critică din Ucraina având obiectiv acest lucru, iar Ucraina, care furnizează de peste 40 de ani de pe teritoriu, de 30 de ani direct din Ucraina, 50% din energia electrică din Moldova a anunţat că pentru următoarele şase luni de zile nu mai pot furniza energie electrică. La ora 3:20 au decuplat Moldova de la energie electrică, iar celelalte centrale care se află nu pe teritoriul Moldovei, ci în Transnistria, pe păcură, nu au făcut faţă şi a căzut sistemul”, a declarat Rareș Bogdan pentru Euronews România.

România va furniza energie electrică Republicii Moldova

”Cine a intervenit pentru a sprijini cu 50% din necesar până la sfârşitul lunii într-o situaţie de criză, găsind soluţii? România. Şi România nu a intervenit doar din frăţia noastră, ca ţară, faţă de basarabeni ci a intervenit ca o ţară europeană şi a fost felicitată pentru asta ieri”, a mai spus europarlamentarul.

Autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa energie electrică de pe piața românească la prețul de 450 RON/MWh, după ce Guvernul a modificat legislația. Acesta este un preț mai mic decât cele de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care vecinii noștri nu-l vor mai putea primi din Ucraina.

,,Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie. Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova Andrei Spînu.