Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului, Liga Drepturilor Omului şi nouă sudanezi au reclamat BNP Paribas în urmă cu un an şi s-au constituit părţi civile. La sfârşitul lui august, mai mulţi judecători de instrucţie de la tribunalul din Paris au fost însărcinaţi cu ancheta, conform agerpres.ro

Reclamanţii consideră că BNP a jucat rolul de bancă centrală pentru autorităţile din Sudan

Reclamanţii consideră că BNP, una dintre cele mai mari bănci din Franța, a jucat efectiv rolul de bancă centrală pentru autorităţile din Sudan, în cea mai gravă perioadă a genocidului din Darfur, regiune aflată în perioada respectivă sub embargou. Aceștia susţin că banca – cea mai mare din Europa şi una din cele mai mari din lume – a încălcat embargoul american împotriva regimului condus de Omar al-Bashir, preşedinte al Sudanului din 1989 până în 2019, conform sursei menționate.

Trebuie menționat că în războiul civil din Sudan au murit din 2003 peste 300.000 de oameni, iar 2,5 milioane au fost nevoiţi să se strămute. Omar al-Bashir a fost răsturnat în 2019 după mai multe luni de revolte populare, iar în prezent este închis la Khartoum, unde execută o condamnare de doi ani pentru corupţie şi urmează să fie judecat pentru lovitura de stat prin care a ajuns la putere. Faptele sale legate de finanţarea BNP Paribas au fost comise în perioada 2002-2008.

BNP a comunicat că nu deţine informaţii

Când a fost solicitată de către AFP să comenteze procedura declanşată recent, BNP a comunicat că nu deţine informaţii şi în consecinţă nu poate replica. Banca a recunoscut în 2014, într-un proces din Statele Unite, că a încălcat embargourile americane privind armamentul pentru Sudan, Cuba şi Iran şi a achitat o amendă record, de 8,9 miliarde de dolari.

De asemenea, BNP Paribas este acuzată şi de finanţarea unei achiziţii de armament efectuată de una din miliţiile hutu din Rwanda, în 1994.