Dupa o suita de nereusite, i cei noua ani cit a lucrat la Siderurgica Hunedoara, ca angajat al sectiei de laminare profile mijlocii, Eugen Tace a hotarit, i 1997, pe cind avea 29 de ani, sa faca si altceva i viata. „Am luat aceasta decizie si pentru ca nu mai erau posturi pentru tinerii ingineri i siderurgie si am considerat ca nu am la Siderurgica nici o sansa i viitor”, isi aminteste Tace.
Prin urmare, a ales sectorul privat si s-a orientat spre industria de panificatie, angajindu-se inginer la Tofan Pan Bucuresti. A lucrat i toate posturile i productie si vinzari, dupa care a ajuns director de sucursala de panificatie la Euro Pan SA Iasi. in anul 2000, dupa ce a considerat ca a acumulat suficienta experienta i sectorul privat, s-a stabilit la Brad, cu sotia si fetita, si a hotarit ca a venit momentul sa porneasca propria afacere. „in urma cu doi ani am vazut i Iasi o mica hala de productie i care se fabricau ambalaje de carton si, ica de pe atunci, i mintea mea a icoltit ideea de a face asa ceva i judetul Hunedoara”, spune Eugen. O data hotarirea luata, mai trebuia stabilit locul investitiei si creata noua firma.
intr-o luna a facut 100 milioane de lei
Eugen Tace sustine ca a gindit mai itii propriul plan de afaceri si a estimat ca investitia se ridica, i prima etapa, la circa 60 milioane de lei. Pentru aceasta a beneficiat si de un credit bancar, pe baza Legii nr. 1/1991, pentru angajarea persoanelor aflate i somaj, i valoare de 50 milioane de lei, dupa ce si-a constituit propria societate cu raspundere limitata, pe care a denumit-o SC Magnis TA & CO SRL Brad. Societatea avea sediul i Brad, una dintre cele trei zone defavorizate ale judetului Hunedoara. A fost ichiriat si spatiul de productie, respectiv o suprafata de 300 metri patrati, i care au fost amplasate: hala propriu-zisa de productie, depozitul de materie prima; magazia de produse finite si birourile. in viitorul apropiat firma doreste sa cumpere acest spatiu.
Capitalul social al SC Magnus TA & CO SRL este de doua milioane de lei, iar obiectul de activitate este producerea ambalajelor de carton ondulat, mari si mijlocii. Initial, au fost angajati trei someri din zona si i scurt timp vor mai fi angajati, pentru productie, doi-trei muncitori.
in luna septembrie a iceput productia de ambalaje, iar dupa o luna, cifra de afaceri a ajuns la 100 de milioane de lei. Spatiul halei de productie cuprinde masini si matrite specifice procesului tehnologic, isa din lipsa unei masini performante, care urmeaza a fi achizitionata, o parte din munca se face manual. Materia prima, respectiv cartonul folosit, este produs i Rominia, iar i ceea ce priveste piata de desfacere, exista deja contracte cu magazinele Metro Mobila, pentru ambalaje pentru mobila, isa se produc si ambalaje pentru gresie, faianta sau cutii de pantofi.
„Este o afacere care aduce profit si are perspective de viitor, pentru diversificarea productiei si crearea de noi locuri de munca”, spune Tace. in prezent, muncitorii cistiga circa de 1.500.000 lei net.
Eugen Tace vrea sa-si extinda afacerea
Eugen Tace vrea sa isi extinda afacerea. „Am un proiect de diversificare a gamei de produse, dar pentru aceasta este nevoie de o investitie foarte mare am depus deja, un proiect la Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR) si cred ca este eligibil. Daca va fi aprobat proiectul de finantare, voi putea cumpara un utilaj performant care imi va permite producerea unor noi sortimente de ambalaje”, sustine Tace. Noul utilaj l-ar costa 700 milioane de lei. Zona Brad este declarata defavorizata, ceea ce iseamna ca o parte din taxele vamale si taxa pe valoarea adaugata se restituie investitorului care aduce utilaje sau materie prima, isa Eugen Tace afirma ca pentru aceasta trebuie sa ai bani de plecare si, deocamdata, statutul zonei nu-i confera nici un avantaj.
„Daca va fi aprobat proiectul, estimam o crestere a cifrei de afaceri cu circa 80% si o crestere a numarului de angajati cu cel putin 10 oameni”, spune Tace. La Magnis TA & CO, muncitorii lucreaza opt ore pe zi si uneori simbata. „in ceea ce ma priveste, timpul pe care il aloc firmei este de 18-20 de ore pe zi, indiferent ca este zi obisnuita sau sarbatoare”, spune patronul companiei.
Eugen Tace ii sfatuieste pe cei ce vor sa iceapa o afacere sa se gindeasca de zece ori pina sa faca acest pas, deoarece „nu mai poti sa dai iapoi”. El nu recomanda asocierea. in prezent, i Hunedoara, concurenta i ceea ce priveste ambalajele mici vine doar din partea firmei Polidava Deva. „Am fost sprijinit, i aceasta afacere de catre Agentia de Ocupare si Formare Profesionala Hunedoara si de Centrul de afaceri Phoenix Brad”, afirma Eugen Tace.