Deoarece in ultima perioada cererea de credite din partea populatiei a fost in continua crestere, Capital s-a pus in rolul clientului si a realizat pentru dumneavoastra un tur al celor mai importante banci comerciale, pentru a vedea care sunt cele ce ofera clientilor informatii complete relativ la contractarea unui credit, reflectand astfel transparenta institutiei si respectul fata de client. Am tinut seama de faptul ca atunci cand solicitantii se afla in momentul semnarii contractului – sub presiunea faptului ca stau cu banii in fata, implicit cu perspectiva apropiata a intrarii in posesia bunului mult asteptat – acestia omit de cele mai multe ori sa mai citeasca foarte atent contractul de credit.
La prima vedere, pare un aspect banal, dar clientul isi da seama destul de tarziu ca desi a trecut printr-o perioada de multe ori dificila si stresanta, in care a completat si a adus la banca foarte multe documente, totusi nu stie despre creditul pe care trebuie sa-l contracteze decat foarte putine lucruri (dobanda, o parte din comisioane). Cei mai multi nu mai stau sa citeasca contractul, de cele mai multe ori mergand pe mana bancii, gandindu-se implicit ca, oricum, nu mai exista cale de intoarcere. O parcurgere atenta a contractului de credit, precum si realizarea unei comparatii intre clauzele contractelor bancilor inainte de inceperea procedurii de contractare a creditului va pot influenta puterea de cumparare in anii in care trebuie sa returnati creditul. Este, asadar, indicat sa descoperiti la timp existenta unor clauze contractuale dure pentru dvs.
Am remarcat cu surprindere faptul ca foarte putine banci din sistemul bancar arata efectiv contractul de credit final, care se va semna intre client si banca, la inceputul procesului de creditare. „Contractul este un document care se incheie numai intre banca si clientii sai, si de aceea nu poate avea regimul unui pliant promotional”, declara Adrian Chira – Sales Manager, Retail Banking Division la HVB. La Banc Post, in faza de informare, ii este prezentata clientului o scrisoare de oferta, in care „banca transmite clientului decizia sa privind aprobarea creditului, principalii parametri ai creditului (termenul, moneda, dobanda, comisioanele), precum si documentele si actiunile necesare pentru acordarea efectiva a creditului”. Contractul nu poate fi aratat potentialului client, desi Stelian Vanatoru, director credite retail Banc Post, spune ca „toti clientii trebuie corect informati despre conditiile de oferta.”    
Cele mai multe banci argumenteaza ca nu este necesar ca acesta sa fie aratat potentialilor clienti, deoarece elementele cele mai importante pe care clientii le iau in calcul pentru alegerea bancii sunt rata dobanzii, rata lunara a creditului si comisioanele practicate de banca, toate acestea fiind comunicate in faza initiala informativa a contractarii creditului. Cu toate acestea, Adrian Chira ne-a declarat ca „orice contract trebuie studiat atent, pentru ca acolo sunt stipulate atat drepturile, cat si obligatiile partilor si va constitui document de referinta in fata instantei, in cazul unui litigiu. De aceea, clientii trebuie sa fie atenti la toate paragrafele pentru a fi in cunostinta de cauza in momentul in care semneaza”.
Chiar daca indepliniti conditiile si primiti un maldar de hartii de completat, in momentul in care cereti contractul de credit inainte de completarea primelor formulare, raspunsul este de cele mai multe ori negativ, contractul fiind disponibil doar la semnare. Un alt argument este acela ca puteti sta oricat doriti sa-l cititi si sa-l analizezati, atunci cand il primiti. Dar cine mai sta s-o faca la cat de stufoase sunt formularele si la cat de obosit si dornic de a scapa cat mai rapid de acest procedeu este clientul?

Constatari la ghiseele bancilor
BRD-GSG
· Contract de credit: Nu se arata solicitantului in faza initiala
· Documente informative: Cerere de credit care cuprinde o parte din clauze si conditii (tip credit, garantii, venituri, debite pe care le are solicitantul) in viitorul contract, cerere de deschidere a viitorului cont in care se vor vira banii pentru vanzator, respectiv cumparator. De mentionat ca nu ni s-a comunicat dobanda, ci direct rata lunara pentru creditul solicitat.
· Documente cerute: Copie de pe cartea de munca, primele si ultimele doua pagini vizate cu stampila unitatii „Conform cu originalul”, bugetul de venituri si cheltuieli al familiei.

HVB
· Contract de credit: Se arata solicitantului in faza initiala spre consultare doar la sediul bancii.
· Documente informative: Pliant cu toate datele centralizate pe care trebuie sa le cunoasca solicitantul, desfasurator de credit pentru valuta solicitata, pentru mai multe sume.
· Documente cerute: Acord de consultare a CRB, formulare de completat cu informatii despre situatia financiara, plati periodice facute (intretinere, chirie, transport, costul benzinei etc.), proprietati (bijuterii, actiuni, imobile, terenuri).

Banca Transilvania
· Contract de credit: Se arata solicitantului de credit, si acesta il poate lua si acasa spre consultare.
· Documente informative: Pliant cu datele centralizate, desfasurator in care este specificat venitul necesar, rata lunara si dobanda de plata pe mai multe exemple, cerere de credit.

BCR
· Contract de credit: Nu se arata solicitantului in faza initiala.
· Documente informative: Pliant cu date despre credit.

Raiffeisen
· Contract de credit: Nu se arata solicitantului in faza initiala.
· Documente informative: Pliant frumos colorat si atragator, care prezinta beneficiile creditului (imobiliar) si care cuprinde in final calculul ratei si al comisioanelor, personalizate.

Piraeus Bank
· Contract de credit: Nu se arata solicitantului in faza initiala.
· Documente informative: Pliant cu informatiile de baza pentru credit, cerere de credit.