In 1975, imediat dupa absolvirea liceului „Spiru Haret”, Claude Cornell a emigrat in Statele Unite. La New York si-a reintalnit mama, tehnician dentar de profesie. „Visul frumos” a durat doar vreo doua saptamani, dupa care – din cauza plictiselii, Claude i-a cerut mamei sa-i caute ceva de lucru la cabinetul privat in care lucra. Initial, s-a gandit la un post de om de serviciu, dar si-a zis sa faca o incercare. I-a adus fiului sau un model de studiu si plastilina. Claude s-a invartit „in jurul prazii” si a preferat sa-l sculpteze intr-o bucata de sapun. Cand i-a vazut „opera”, medicul pentru care lucra mama sa l-a angajat imediat. Asa a inceput sa fure meserie Claude chiar de la mama sa. In paralel, din toamna lui 1975 a inceput sa urmeze cursuri de specialitate la „Brooklyn Community College”. La vremea aceea a platit 6.000 de dolari pentru cursurile de tehnician dentar urmate.

In Romania, sunt de cinci ori mai mici

Apoi a inceput nebunia. Mai intai, a facut cunostinta cu aproape toate laboratoarele mari din New York, in frunte cu Park Dental Studios, unde a lucrat mai bine de doi ani si jumatate. Au urmat apoi cabinetele private, cel al lui David Vlock aducandu-i si momentele memorabile ale carierei sale nord-americane. Aici a facut cunostinta cu Dustin Hoffman (caruia a trebuit „sa-i aranjeze” o dantura zdrentuita pentru unul din filmele sale), Mohamed Ali, adica Cassius Clay (pentru care a construit o gutiera de proteza in box), ultimul „nas” al Mafiei, seful clanului Gambino, John Gotti sau Isamu Noguchi, sculptor de marca al secolului trecut, fost elev al lui Constantin Brancusi. Revenit in Romania, in excursie, avea sa-si cunoasca viitoarea sotie, pe Camelia. A luat-o cu el in SUA, dupa absolvirea Facultatii de Stomatologie. Numai ca americanii i-au echivalat cei cinci ani de la Bucuresti cu primii doi de la ei. Asa a luat-o intr-un fel de la capat la „New York University”, unde trei ani de studiu au insemnat peste 70.000 de dolari investiti.

La final, cei doi si-au deschis propriul cabinet. In 1994 au decis sa se intoarca in tara si au deschis la Bucuresti, langa Palatul Parlamentului, „Novident”, un cabinet care functioneaza dupa anumite reguli, de circuit special. Asa se face ca aici s-au tratat ambasadori sau alte categorii de diplomati in misiune in Romania, oameni de afaceri sau diverse VIP-uri. Dupa aparitia topului primilor 100 de oameni bogati ai Romaniei, editat de revista Capital, a constatat cu placere ca are destui clienti chiar din primii zece clasati. Cand il intrebi despre eventuale paralelisme intre cele doua lumi in care a trait, Claude Cornell incepe cu o remarca interesanta. E vorba despre preturile practicate la Bucuresti si peste Ocean. „In principiu, spune Cornell, putem vorbi despre niste tarife pe sfert practicate in Romania comparativ cu Statele Unite. Spre exemplu, o coroana de portelan la noi te costa intre 100 si 300 de dolari. Dincolo, cea mai ieftina e de 500 de dolari si poate depasi chiar 3.000 de dolari, daca avem de-a face cu un dentist foarte cunoscut, al carui cabinet de lux este plasat in Manhattan. Daca vom avea o lucrare de doi dinti sau de trei dinti, vom inmulti cu doi sau cu trei cifrele de mai sus si va veti da seama despre sumele aflate in discutie”.

El face precizari si asupra salariului pe care il poate obtine un tehnician dentar la Bucuresti sau la New York. „La americani, un tehnician dentar incepator castiga pe luna ceva in jurul sumei de 1.500 de dolari. In functie de experienta, poate ajunge si la 4.000 de dolari. In Romania, din informatiile mele, salariul unui tehnician e in jur de 200 de dolari. E ceva incredibil ca diferenta, in conditiile in care meseria este speciala, fara prea mari satisfactii. Spre exemplu, daca clientul va fi multumit de lucrarea executata, meritul va fi integral al dentistului. In caz contrar, vina ii va apartine in exclusivitate tehnicianului”, crede Cornell. „Diferentele vin, mai spune el, in primul rand din faptul ca in Romania scoala e gratuita. Dincolo, sistemul e altul: platesti totul, incepand cu scolarizarea. Apoi, sistemul de asigurari, asa-numitul malpraxis, inexistent la noi, e zdrobitor la ei. Daca clientul dovedeste in instanta ca i-ai produs vreo leziune, esti terminat in meserie. Nu mai vorbim despre chiriile practicate la New York si, mai ales, despre faptul ca atunci cand vorbesti despre calitate nu poti face rabat la plata datorata serviciilor primite”.

Cornell aplica tehnici dentare unice in Romania

In opinia sa, daca deschizi un cabinet dentar e indicat sa ai si un laborator, insa la noi „99% dintre cabinete nu au asa ceva”, din simplul motiv ca cel din urma e deseori mai scump decat cabinetul stomatologic. Cornell se mandreste si cu faptul ca „pe terenul sau propriu” clientii pot apela la doua formule de interventie de tehnica dentara unice in Romania. E vorba despre tehnica folosirii foitei de aur, asa numita gold-foil, in care aliajul folosit de obicei pentru plombe e inlocuit de o foita de aur obtinuta printr-o tehnica speciala folosita cu precadere in Thailanda si Malaiezia, dar si despre cea intitulata „jacket”, utilizata in special pentru lucrari in portelan. Un dinte tratat conform primei tehnici costa in jur de 400 de dolari, in timp ce pentru a doua varinata sunt necesari doar vreo 250 de dolari. Cornell avertizeaza si asupra imaginii create in jurul acestei meserii in Romania. „Multi cred ca a lucra in domeniu inseamna a fi plin de bani. Se inseala. In primul rand ca, dupa parerea mea, trebuie sa fii si un artist. David Vlock, pentru care am lucrat ani buni, absolvise mai inainte Belle Arte. Trebuie sa ai ochi, mana, sa vezi culoarea potrivita, sa indrepti greselile naturii sau pe cele ale semenilor. Apoi, strict financiar, intr-o asemenea intreprindere investesti lunar. Sunt foarte multe materiale consumabile: ciment, ace, fiole, tuburi de luat amprenta. Iar la noi materialele si aparatura costa dublu decat afara. Neexistand piata, importatorii nostri nu au putere financiara si comanda foarte strict numarul de produse, adica foarte putine. Reduceri de preturi nu vor exista in aceste conditii, dupa care incepe sa actioneze costul transportului, plata vamii, a TVA, spaga de rigoare. Per total, pretul lor se dubleaza”, mai spune Cornell. Care adauga: „Practic, daca ai investi aceeasi suma in zece gogoserii, ti-ai amortiza suma in cel mai scurt timp. Cu gogoasa e altceva. O iei, platesti si pleci. Dincolo e altceva. Stres, te intalnesti cu diverse categorii de oameni, cu pretentii diferite. Unii vin si cu fotografia lor de cand aveau 20 de ani si-ti cer sa faci imposibilul”.

Dantura la romani

Oful cel mare ramane faptul ca romanii nu stiu sa-si curete dintii: „Am intalnit oameni culti care habar n-au ca le miroase gura. La noi un asemenea serviciu costa 40 de dolari, la americani, cel mai ieftin inseamna 100 de dolari si e facuta de un higienist. Ca sa nu mai vorbesc de operatiunea de albire a dintilor, contra a 150 de dolari, in medie. Par multi, dar fiecare banut investit pentru a arata cat mai bine ar trebui sa insemne ceva important pentru fiecare dintre noi”.