Un exemplar al celui mai recent roman al Hertei Müller, „Atemschaukel”, a fost tăiat în bucăţi şi aruncat într-o găleată cu resturi de animale şi sânge, joi seară, în timpul unei emisiuni de televiziune germane realizată de starul Harald Schmidt, informează bild.de.

Prezentatorul emisiunii, Harald Schmidt, cunoscut pentru excentricitatea sa, a glumit pe seama laureatei premiului Nobel pentru literatură pe 2009. Acesta a făcut referiri la faptul că Herta Müller s-a născut în România. „Vine din aceeaşi ţară ca Bella Lugosi, actorul (printre ale cărui roluri celebre se numără cel al lui Frankenstein, n.r)”, a spus acesta. Mai mult, în timpul emisiunii, partenerul de platou al lui Harald Schmidt, Helmut Zerlett, a purtat o perucă ce imita coafura scriitoarei născute în România.

Herta Müller, care s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara, a emigrat în 1987 în Germania, după ce, din cauză că a criticat în mod deschis dictatura ceauşistă, i s-a interzis să mai publice. La ora actuală, ea este o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură – 1999, 2008 şi 2009. În prezent, Müller trăieşte în Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

Pe 8 octombrie, Comitetul Nobel a decis să îi acorde premiul Nobel pentru literatură pe 2009.

În România, la editura Polirom i-au apărut volumele „Regele se-nclină şi ucide” (2005), „Este sau nu este Ion” (2005) şi „Animalul inimii” (ediţia a II-a, 2006).

SURSA: Mediafax