Sindicatele au reuşit să strângă în Piaţa Victoriei, la protestele de săptămâna trecută, aproape 12.000 de salariaţi, şomeri, pensionari şi studenţi din toată ţara

În stradă, pentru salarii

Presat de prăbuşirea veniturilor să diminueze cheltuielile bugetare, Guvernul se vede nevoit să negocieze cu sindicaliştii, care ameninţă cu greva generală înainte de alegeri, o creştere de salarii. Principalele confederaţii din ţară au cerut în stradă majorarea salariului minim la 740 de lei în 2010, acceptând în final condiţionat un nive de 705 lei, şi o creştere treptată până la 1.300 de lei în 2014.

Sub presiune

Situaţia Guvernului de la care se aşteaptă atenuarea efectelor crizei: rămas fără susţinere parlamentară, ameninţat cu o nouă moţiune de cenzură pe care o vor vota şi foştii parte­neri de coaliţie, presat de FMI să pună ordine în cheltuielile publice, dar cu şanse mici să treacă Legea pensiilor şi Legea unică de salarizare, ameninţat cu greva generală de sindica­lişti, nevoit să împrumute su­me uriaşe şi să admită că este incapabil să evite colapsul fără creşterea taxelor. Gata de organizarea alegerilor.

Încă un mandat

Mugur Isărescu va avea încă un mandat de guvernator la BNR, după ce a primit, săptămâna trecută, votul final în Parlament, iar Florin Georgescu rămâne prim-viceguvernator al instituţiei. Noul Consiliu de Administraţie al băncii centrale îi va avea ca viceguvernatori pe Cristian Popa şi Bogdan Olteanu şi ca membri pe Nicolae Dănilă, Napoleon Pop, Agnes Nagy, Dinu Marin şi Virgil Stoenescu.

Herta Müller, Nobel pentru literatură

Scriitoarea născută în România Herta Müller a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2009. Scrierile sale prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România. Müller a debutat în 1982 cu colecţia de proză scurtă „Niederungen“, care a fost cenzurată în România. Doi ani mai târziu, a publicat varianta necenzurată în Germania şi „Drückender Tango“ în România. Cele două lucrări au avut parte de critici vehemente în presa românească din acea perioadă, fiind însă foarte bine primite în presa germană. În 1987, Müller a emigrat împreună cu soţul său, în prezent locuind la Berlin.

Fuziune Otopeni+Băneasa

180-39336-02_otopeni_41_cfotomica.jpgGuvernul a avizat, săptămâna trecută, fuziunea aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, înfiinţând astfel Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Sediul central va fi în Otopeni. Fuziunea este argumentată prin reducerea cos­turilor globale de exploatare, manage­mentul şi operarea comună, dar şi prin crearea unui „pachet de acţiuni deosebit de atractiv în vederea privatizării“.

Record istoric de preţ

Teama de inflaţie aruncă în aer preţul aurului. Săptămâna trecută, acesta a bătut record după record, crescând la 1.058 dolari pe uncie, după ce în zilele anterioare depăşise consecutiv maximul istoric. Investitorii cred că aprecierea va continua, iar bijuterii se pregătesc pentru zile negre.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

180-39337-02_pogea_41_cdeclsapt.jpgNu exclud majorarea taxelor principale, dacă va fi nevoie. Acest deficit nu poate fi împins la infinit.
Gheorghe Pogea, ministrul de finanţe

180-39338-02_fotograma_41_c.jpg-10,5% este scăderea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, exceptând vânzările auto, în primele opt luni. Vânzările din august au fost totuşi cu 1,5% mai mari decât în iulie.