Un reputat medic recomandă folosirea în continuare a serului AstraZeneca: Este absurd

Epidemiologul timișorean, Octavian Jurma, a fost invitatul de joi al emisiunii ”Apelul matinal”, emisiune care se aude la Radio România Actualități. El le recomandă în continuare vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, în ciuda problemelor pe care le-a creat recent.

”Nu este nicio dovadă ştiinţifică că serul AstraZeneca are într-adevăr probleme. Deci am putea renunța la toate vaccinurile dacă orice incident care este la fel de frecvent în populația vaccinată ca în populația normală noi îl exacerbăm şi îl ataşăm în mod artificial ca să atacăm vaccinul. Ne apropiem de acest prag de 70 de mii de vaccinări pe zi care este necesar ca să ajungem la celălalt prag de două milioane pe lună, astfel încât să putem avea la sfârșitul anului speranța că vom depăși 50% din populaţia vaccinată, însă va fi destul de dificil dacă nu începem să educăm populația, nu doar să comunicăm așa în stilul ăsta de marketing. O să trebuiască să ajungem la cei care sunt sceptici și la sfârșit mai avem o populaţie de 30%, pe care o vedem peste tot, sunt oameni care au fost expuşi la aceste mesaje antivaccinare şi care au credința fermă că e mai periculos vaccinul. Este absurd, dar foarte multă credință nu ţine de raţiune.”, spune specialistul.

Despre pașaportul anti-COVID

Epidemiologul Octavian Jurma a mai spus că este de acord și că susține inițiativa Comisiei Europene de creare a unei adeverințe electronice COVID care să ateste că o persoană este sănătoasă. Specialistul timișorean este de părere că este bine să existe o practică unitară și general acceptabilă folositoare mai ales celor care vor să călătorească.