”Dorim ca şi Parlamentul European să îl susţină, în vara acestui an (când va fi supusă la vot o rezoluţie pe această temă). Este nevoie de ratificare atât la nivel naţional, cât şi la cel european, dar ceea ce vrem să spunem este că la nivelul Uniunii Europene dezbaterea se va muta acum în Parlamentul European”, a spus Ryan Heath, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Comisia Europeană este cea care a negociat acordul din partea UE, iar decizia privind semnarea documentului a fost luată de Consiliul Uniunii Europene, în luna decembrie a anului trecut. Pentru a intra în vigoare este însă nevoie şi de ratificarea de către Parlamentul European.

Singurele state membre UE care nu au semnat documentul săptămâna trecută la Tokyo sunt Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia.

ACTA este un acord internaţional ce vizează armonizarea standardelor cu privire la protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, pentru filme, muzică, medicamente şi alte produse care pot deveni mai uşor ţinta furturilor de proprietate intelectuală.

Cei care se opun acordului se tem mai ales de faptul că, prin intrarea în vigoare a ACTA, autorităţile naţionale vor putea bloca în mod legal conţinutul din spaţiul virtual.

În octombrie 2007, Uniunea Europeană, SUA, Elveţia şi Japonia au anunţat că vor negocia ACTA. Ulterior s-au alăturat negocierilor Canada, Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Mexic, Iordania, Maroc, Singapore şi Emiratele Arabe Unite. Până în 22 mai 2008, negocierile asupra ACTA au fost secrete, scrie Agerpres.