În Pipera, pe 15 hectare de teren, Marius Ivan, fost artizan al afacerilor Düfa şi Henkel în România, va ridica un mare ansamblu rezidenţial şi mai multe clădiri de birouri. Omul de afaceri va investi în acest proiect peste 500 milioane de euro.

L-am întâlnit pe Marius Ivan anul trecut şi l-am întrebat care este cea mai mare provocare din viaţa lui. Ne-a spus că visul lui este să construiască un oraş. Atunci, i se părea de domeniul fantasticului. Acum, lucrurile nu mai stau chiar aşa. Creativ Global Property, compania pe care acesta o deţine împreună cu omul de afaceri irlandez Tom Queen, a achiziţionat 15 hectare de teren în Pipera. Din toamnă, acolo vor construi un mare ansamblu rezidenţial, spaţii comerciale şi mai multe clădiri de birouri. Un adevărat oraş, unde Marius Ivan şi partenerul său au de gând să investească, în trei-patru ani, 500 de milioane de euro.

O sumă impresionantă! Dar omul de afaceri este încrezător în reacţia băncilor faţă de proiectul său. După cum el însuşi recunoaşte, are noroc şi intuiţie. Imediat după Revoluţie, s-a apucat de afaceri. A găsit un român care trăia de ceva timp în Germania şi, împreună, au început să facă primele importuri. Întâi, alimente. Apoi au văzut că electrocasnicele merg bine, iar pentru un timp au dat lovitura. Iar când piaţa a început uşor să scadă, şi-a dat seama că trebuie să se reprofileze. Din întâmplare, a ajuns să îi cunoască pe nemţii de la Meffert şi a început să importe vopseaua Düfa. Afacerea s-a dovedit un succes, iar, după aproape doi ani, Marius Ivan a reuşit să-şi convingă partenerii să deschidă o fabrică de vopsele în România. „Ei nu prea ar fi dorit, pentru că nu erau convinşi de necesitatea unei asemenea investiţii. Până la urmă, le-am demonstrat că a ieşit ceea ce mi-am propus“, îşi aminteşte omul de afaceri. După deschiderea fabricii, afacerea a crescut, lucru care l-a făcut pe businessmanul român să încerce şi noi investiţii în domeniu. A „descoperit“ adezivul pentru gresie şi faianţă Ceresit, s-a întâlnit cu proprietarii companiei Henkel şi astfel a luat naştere Henkel Bautechnik România.

Cu toate că lucrurile mergeau bine, investitorul craiovean a hotărât că are nevoie de o schimbare şi a vândut participaţiile pe care le deţinea la Düfa şi Henkel România. Motivul? Şi-a dat seama că investiţiile în imobiliare sunt extrem de profitabile şi avea nevoie de lichidităţi. „Nu era o piaţă foarte dinamică la acea vreme, dar mă gândeam că se poate dezvolta. Afacerile din domeniu mi se par cele mai frumoase şi spectaculoase şi, totodată, este şi o provocare pentru noi, românii, care nu avem experienţă în domeniu“, explică Marius Ivan. Primul mare proiect dezvoltat, cel care i-a şi deschis „apetitul“ pentru imobiliare, este sediul Düfa, o clădire de birouri clasa A. În 2005, Ivan l-a vândut unor investitori irlandezi pentru 6,5 milioane de euro. Cu această ocazie, l-a cunoscut pe Tom Queen, actualul partener de afaceri. Împreună, au început construcţia North Gate, o clădire de birouri de 21.000 de metri pătraţi, cu 550 de locuri de parcare. Finalizată în decembrie 2006, clădirea a necesitat o investiţie de 40 de milioane de euro.

Deşi a vândut participaţiile de la Düfa şi Henkel, Marius Ivan şi-a păstrat şi o afacere în domeniul materialelor de construcţii. „Global Design“ este conceptul pe care acesta încearcă să-l facă cunoscut. Este vorba de centre de materiale de construcţii, unde clienţii vor putea să găsească tot ce au nevoie pentru construcţia şi decorarea unei case. În primul depozit din Bucureşti, Ivan a investit zece milioane de euro. „Acum, suntem pe un plan de dezvoltare şi ne gândim să începem în oraşele mari, care au o dinamică foarte bună, cum sunt Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov. Investiţiile vor depinde de cum ne vom organiza. S-ar putea ca cele de design interior sa fie închiriate. Pentru centrele de materiale de construcţii vom avea nevoie de trei-cinci milioane de euro pe unitate“, îşi explică Ivan strategia.

Proiectul care îi ocupă acum cea mai mare parte a timpului este cel pe care îl va lansa peste câteva luni, în Pipera. „Este un complex mixt: de birouri, de retail comercial şi rezidenţial. Va avea şi grădiniţe şi un spital. Investiţia se ridică la 500 de milioane de euro, cu tot cu teren. Terenul l-am achiziţionat deja“, susţine developerul, care recunoaşte că este „curtat“ de mai multe fonduri de investiţii străine. „Atunci când deţii proprietăţi, e ca la Monopoly. Trebuie să le şi întreţii, trebuie să le şi închiriezi, trebuie să mai vinzi, să mai construieşti altele, să mai cumperi altele. E o piaţă dinamică, din care chiar e plăcut să faci parte“, încheie Marius Ivan. 

Realizări

MARIUS IVAN are 50 de ani şi 2,04 metri înălţime. A jucat baschet de performantă, având mai multe selecţii în echipa naţională. În prezent, este un împătimit jucător de golf. Averea lui este estimată la 50 de milioane de dolari.

La DÜFA, în 2004, omul de afaceri şi-a vândut pentru aproximativ şapte milioane de euro participaţia, iar în 2005 s-a retras şi din Henkel Bautechnik România, în urma unei tranzacţii estimate la 13 milioane de euro.

CREATIV GLOBAL PROPERTIES a avut anul trecut afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, în timp ce Global Real Invest, compania care are ca obiect de activitate comercializarea materialelor de construcţii, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de şase milioane de euro.