Oamenii de ştiinţă au identificat un virus misterios în Brazilia, al cărui genom este aproape în totalitate nou. Botezat Yaravirus brasiliensis, după Yara, o zeiţă acvatică din mitologia amazoniană, virusul are în compoziţie gene care, în proporţie de 90%, nu au mai fost întâlnite până acum în natură.

Origine şi evoluţie necunoscute deocamdată

Acest virus a fost descoperit de cercetători în apele Lacului Pampulha, un lac artificial din oraşul brazilian Belo Horizonte.

Virusul, descoperit într-o amoebă, constituie o nouă linie genetică cu o origine şi evoluţie necunoscute deocamdată, a precizat echipa de cercetători care îl studiază în acest moment.

Din analizele efectuate până acum, se pare că Yaravirus nu este o formă de virus gigant. Virusurile gigant prezintă un pericol extrem pentru oameni, pentru au capacitatea de a-şi repara, replica sau transcrie ADN-ul, având astfel capacitatea să reziste antidoturilor. Yaravirusul nu prezintă un pericol pentru om, spun cercetătorii, dar trebuie studiat în continuare, pentru a putea înţelege mai bine apariţia şi evoluţia acestor forme de viaţă, scrie romaniatv.net.