Alexandru Rafila anunță începutul unui nou val al pandemiei de coronavirus în România. Ministrul Sănătății susține că vârful valului ar urma să fie atins în perioada 7-10 august, iar cea de-a doua variantă ar putea fi spre finele verii, în perioada august-septembrie.

Alexandru Rafila se așteaptă la 10.000 de infectări pe zi

Ministrul se așteaptă la 10.000 de infectări în fiecare zi, însă adaugă că nimeni nu poate ști ce va urma să se întâmple în următoarele săptămâni, având în vedere modul încerc în care virusul evoluează.

„Vârful acestui val o să fie între 7-10 august. Cea de-a doua variantă ar putea să fie august-septembrie – 70.000 de cazuri, adică 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne să vedem.

Vârful acestui val o să fie la sfârșitul lunii iulie-început de august. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății are și câteva explicații referitoare la următorul val al pandemiei. El susține că numărul celor care se vaccinează scade. Totodată, el a mai explicat că nu există scuze pentru cei care nu vor să se vaccineze și invocă diverse motive.

De la 1 iulie, vaccinarea anti-Covid se face numai la cabinetele medicilor de familie

Potrivit acestuia, începând cu data de 1 iulie, imunizarea împotriva noului coronavirus se va face numai la cabinetele medicilor de familie, pe modelul vaccinărilor antigripale, iar orice român va putea să solicite acest lucru, dacă într-adevăr își dorește. El a mai precizat că în prezent pierderile de vaccin depășesc doză de 25% în perioada actuală.

Vaccinarea este o activitate de rutină care se va desfășura la cabinetele medicilor de familie, ca și celelalte vaccinări care se fac. Eu cred că e mai important să discutăm nu dacă au unde să se vaccineze, ci dacă doresc. Supoziția că nu au unde să se vaccineze este o eroare.

E în același stadiu, nu s-au înregistrat cereri semnificative, de la 1 iulie se va face prin medicii de familie, avem opt milioane de doze și căutăm o soluție astfel încât pierderile de vaccin să nu le mai fie imputabile medicilor de familie. Pierderile de vaccin depășesc acea doză de 25% în perioada actuală”, a mai adăugat ministrul Alexandru Rafila.