Catalanii încearcă să obţină din partea guvernului spaniol central autorizaţia de a convoca anul viitor un referendum pentru independenţă. Ei vor organiza în acest sens, miercurea viitoare, când se sărbătoreşte Ziua Regiunii Catalonia, un lanţ uman pe o lungime de 400 de kilometri, de la graniţa cu Franţa până la delimitarea cu regiunea Valencia.
După ce anul trecut a scos în stradă peste 1 milion de oameni, care au celebrat în masă Ziua Cataloniei, revendicând dreptul la autodeterminare, asociaţia Assemblea Nacional Catalana a anunţat că ediţia 2013 a sărbătorii Diada va fi un moment istoric. "Vrem să punem Catalonia pe harta lumii", spun organizatorii, care doresc, cu ajutorul politicienilor, să obţină organizarea unui referendum legal, explică vicepreşedintele asociaţiei, Jaume Marfany.
Jaume Marfany: Catalonia nu mai rezistă, guvernul regional nu mai poate să îşi plătească datoriile, iar din punct de vedere economic, suntem la minim. Vrem independenţă, pentru a crea un stat nou, mai bun, cu justiţie socială, cu mai multă democraţie, dacă se poate.
 Pe de altă parte, la Madrid, orice încercare de a discuta despre separare este blocată de guvernul conservator, care nu acceptă modificarea Constituţiei pe tema organizării unui referendum. Conform legislaţiei în vigoare, un referendum trebuie convocat de şeful statului, la propunerea premierului şi aprobat de parlamentul naţional, scrie RADOR.

Capital.ro a scris mai multe articole despre această situație din Spania. De exemplu, în urmă cu două luni informam că Doar 34% dintre catalani doresc ruperea de Spania.
Independența Cataluniei și ruperea acesteia de Spania întâmpină tot mai multe probleme, iar dovada că apariția unui nou stat pe harta europeană va avea loc foarte greu (în ciuda unei voințe politice și a mediatizării excesive a acestui subiect) a venit în urmă cu foarte puțin timp.Despre ce este vorba mai exact? O serie de cifre publicate de  Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) arată că doar 34% dintre catalani doresc ruperea de Spania și crearea unui stat independent, ceea ce încurcă socotelille liderilor celor două formațiuni politice care doresc independența.Cifrele dau peste cap situația pentru că arată faptul că independența Cataluniei nu are sprijinul oamenilor.Criza economică din Spania alimentează starea de spirit separatistă din Catalunia. Ea îi determină pe catalani să pună problemele lor economice pe seama unui sistem naţional care, în opinia lor, îi obligă să aducă o contribuţie disproporţionată în raport cu restul Spaniei.Perspectiva independenţei regiunii autonome Catalunia din Spania nu suscită entuziasm în Europa. Există ţări ca Belgia, Cipru, Italia,  Slovacia şi Marea Britanie, în care mişcările separatiste ale unor minorităţi naţionale s-ar putea inspira din secesiunea catalană.