Ajutor nesperat în lupta împotriva demenţei!

Sistem bazat pe inteligenţa artificială ce poate diagnostica demenţa după o singură scanare!

Oamenii de ştiinţă au pus la punct un sistem, aflat în prezent în teste, bazat pe inteligenţa artificială. Sistemul ar putea fi capabil să diagnosticheze demenţa, fiind nevoie de numai o singură scanare a creierului.

În plus, sistemul bazat pe inteligenţa artificială va putea estima dacă afecțiunea va rămâne stabilă timp de mai mulți ani, dacă se va deteriora lent sau dacă va avea nevoie de tratament imediat.

Neurologul Dr. Tim Rittman, care conduce studiul împreună cu neurologii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a calificat sistemul de inteligență artificială drept o „evoluție fantastică”.

Ar fi un uriaş pas înainte faţă de ceea ce se întâmplă în prezent, când diagnosticarea demenței necesită mai multe scanări și teste, relatează jurnal.md.

Cum funcţionează această nouă tehnică?

Diagnosticarea mai rapidă cu ajutorul sistemului cu inteligenţă artificială ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele pacienților, afirmă oamenii de ştiinţă ce sunt parte a acestui studiu.

Sistemul profesorului Kourtzi compară scanările cerebrale ale celor care se tem că ar putea suferi de demență cu cele ale miilor de pacienți cu demență și cu dosarele lor medicale relevante. Algoritmul poate identifica modele în scanări pe care nici măcar neurologii experți nu le pot vedea și le poate compara cu rezultatele pacienților din baza sa de date.

Sistemul a reuşit, în testele preclinice, să diagnosticheze demenţa cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, chiar și atunci când nu există semne evidente de leziuni la scanarea creierului.

În primul an, se preconizează că vor participa la teste circa 500 de pacienți. Apoi, medicii acestora vor primi rezultatele şi, în funcţie de acestea, li se va recomanda un anume tratament, dacă va fi nevoie.

Sursa foto: Dreamstime