Printre statele spionate se numără Germania, Franța, Suedia, Norvegia și Olanda, potrivit ziarului danez Jyllands-Posten. Presa daneză susține că a luat legătura cu „mai multe surse independente” care au confirmat acuzațiile.

Dezvăluirile par a fi legate de retragerea surprinzătoare a lui Lars Findsen, directorul Serviciului de Informații al Apărării din Danemarca (FE sau DDIS în engleză), în luna august. La momentul respectiv, se spune că Findsen ar fi fost concediat în urma unei serii de dezvăluiri compromițătooare. Cu toate acestea, guvernul danez nu a dat nicio explicație. Dar s-a vehiculat teza că dezvăluirile se refereau la „practici necorespunzătoare de colectare a informațiilor”.

Acum se pare că dezvăluirile denunțătorilor se refereau la un acord secret de colectare a informațiilor, încheiat între DDIS și Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) încă din 2008. Conform acordului, NSA ar fi ajutat DDIS să ajungă la o serie de cabluri de internet cu fibră optică care trec prin teritoriul danez.În schimb,agenției americane i s-a permis accesul la conținutul traficului interceptat. Această colaborare a fost facilitată fizic de un centru de prelucrare a datelor situat pe insula daneză Amager, la sud de Copenhaga, care ar fi fost construit în acest scop.

Cu toate acestea, în 2015, un denunțător danez s-a adresat Consiliului Danez de Supraveghere(TET), responsabil cu supravegherea activității agențiilor de informații din Danemarca. Denunțătorul a susținut că centrul de procesare a datelor Amager a fost folosit de NSA pentru a spiona ținte daneze, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Finanțelor. Mai mult, o listă a cuvintelor-cheie utilizate de NSA între 2012 și 2015 pentru a semnaliza traficul pe internet a lăsat să se înțeleagă că guvernele din Germania, Franța, Suedia, Norvegia și Olanda au fost și ele vizate.

Dezvăluirile au declanșat dezbateri politice aprinse în Danemarca, în timp ce autoritățile norvegiene, suedeze și olandeze au lansat investigații cu privire la presupusul spionaj. În Danemarca se cere acum ca ministrul Apărării, Trine Bramsen, să facă publi un raport despre presupusa colaborare DDIS-NSA.