Acest conflict înghețat de zeci de ani riscă să se transforme, la ordinul lui Putin, într-un nou război.

Cine a intrat în Transnistria în ultimele zile, poate vedea semnele peste tot. Mai ales la Tiraspol, unde oamenii au început să-și lipsească pe haine celebra literă Z, semnul susținerii Rusiei în războiul din Ucraina.

Mașinile au și ele pe geamuri litera alfabetului latin, nelipsită de pe vehiculele militare rusești din Ucraina în aceste zile.

Războiul din Ucraina riscă să schimbe totul

Transnistria s-a desprins de R. Moldova în urma unui război civil, la începutul anilor 1990, când Chișinăul și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. De-atunci, soldații ruși au fost staționați acolo. În ultimii ani, Transnistria a devenit un așa numit conflict înghețat, în care ambele părți s-au resemnat cu acest status- quo, în absența unei soluții. Dar războiul din Ucraina riscă să schimbe totul.

Transnistria se află la doar 60 de km de orașul-port ucrainean Odesa.

În R.Moldova, oamenii se tem că Putin nu se va opri la granița lor. Armata ucraineană avertizează tot mai mult că Moscova dorește să creeze un coridor pe uscat, din Crimeea spre zonele separatiste din estul Ucrainei, cât și către Transnistria, din vest.

Un vestigiu viu al Uniunii Sovietice în mijlocul Europei

Transnistria face parte din R. Moldova conform dreptului internațional, dar se consideră ca o țară „suverană”. Oamenii de aici vorbesc rusa, plătesc cu ruble, și nu cu leul moldovenesc, au pașapoarte și, desigur, un președinte. La Tiraspol, în fiecare colț de oraș se află o statuie a lui Lenin, iar steagul Transnistriei este împodobit cu secera și ciocanul. Este un vestigiu viu al Uniunii Sovietice în mijlocul Europei.

Cei care doresc să viziteze Transnistria trebuie să-și planifice călătoria din timp. Din capitala R. Moldova, Chișinău, un drum de țară plin de gropi duce la Varnița. Mașinile sunt verificate la două puncte de control, unul de polițiști și altul de soldați.

Satul se învecinează direct cu zona tampon dintre Moldova și Transnistria. Apoi urmează un alt punct de control, unde se verifică pașapoartele. Apoi un troleibuz duce pasagerii peste un pod peste Nistru. Zona de peste râu este în afara controlului autorităților de la Chișinău. Aici, separatiștii transnistreni fac legea.

Paramilitari loiali Moscovei

O femeie blondă stă în stația de autobuz, cu o plasă de cumpărături în mână. Crede că e bine că demonstranții care au ieșit în stradă la Tiraspol și-au făcut cunoscut sprijinul pentru Putin. „Toată lumea sancționează Rusia”, spune ea. „Dar noi, poporul transnistrean, sprijinim Rusia”.

La începutul războiului din Ucraina, armata rusă a efectuat manevre militare în Transnistria, la care au participat peste 1.500 de soldați ruși, plus între 10.000 și 15.000 de paramilitari loiali Moscovei.

Pe de altă parte, Republica Moldova este orientată spre Occident. Guvernul de la Chișinău a semnat, la 3 martie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O zi mai târziu, Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei.

De teama unui atac de pe teritoriul transnistrean, ucrainenii și-au închis granița cu regiunea separatistă. În urmă cu câteva zile, au aruncat în aer și un pod care lega țara lor de Transnistria.

La piața Zeleni din Tiraspol, comercianții își vând marfa: murături, prune umplute cu nucă și zacuscă. La taraba sa de la marginea pieței, un bărbat în vârstă își sortează marfa. Dar, sub protecția anonimatului, a fost de acord să stea de vorbă cu jurnalișii Die Welt.

Unii aud doar ce le spune Ucraina

Situația economică este dificilă, spune el, iar problemele nerezolvate ale regiunii fac situația și mai dificilă. „Mai bine luăm niște lopeți și facem ceva nou, în loc să dărâmăm totul”, spune el.

Atât războiul din Ucraina, cât și sancțiunile împotriva Rusiei afectează Transnistria, care este dependentă economic de ambele țări.

„Există ucraineni buni și ucraineni răi”, crede bărbatul. „Eu aud ce spune Polonia. Și ce spun Franța și Germania. Și aud ce spune Rusia. Din păcate, sunt unii care aud doar ce spune Ucraina.

Nu-mi place asta”, mărturisește bărbatul. Potrivit acestuia, relaţiile dintre Transnistria şi Moldova sunt rupte doar la nivel politic. „Noi, oamenii obișnuiți, nu avem probleme unii cu alții”, spune el. „Cândva am fost frați. Unii de aici au rude în cealaltă parte”, spune acesta.