Un nou război ar putea izbucni în Balcani? Bosnia este amenințată de ambițiile secesioniste ale sârbilor. Din cauza îngrijorărilor cauzate de această posibilă situație, Statele Unite ale Americii au trimis emisarul special să discute cu liderii din Bosnia.

Gabriel Escobar, emisarul american pentru Balcanii de Vest, s-a întâlnit cu Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor din Bosnia și Herțegovina, și cu colegii acestuia de la Președinția tripartită a țării, bosniacul Sefik Dzaferovic şi croatul Zeljko Komsic. Aceștia au discutat după ce reprezentantul comunității internaționale, Christian Schmidt, a avertizat că Bosnia că este expusă riscului de a se dezmembra din cauza ambițiilor secesioniste ale sârbilor.

„Bosnia este expusă celei mai mari ameninţări existenţiale de după război”

Într-un raport înaintat la începutul lunii noiembrie Consiliului de Securitate al ONU, Înaltul Reprezentant internaţional în Bosnia, Christian Schmidt, care se ocupă cu respectarea Acordului de pace de la Dayton, a afirmat că Bosnia este expusă „celei mai mari ameninţări existenţiale de după război”. Christian Schmidt i-a acuzat pe Milorad Dodik și pe liderii sârbi din Bosnia, Republika Srpska, că „pun în pericol (…) pacea şi stabilitatea păcii şi a regiunii.” Motiv pentru care acesta a cerut comunității internaţionale să reacţioneze.

Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska în Preşedinţia colegială a Bosniei și Herțegovina, afirmă de câteva luni că entitatea sa își va crea propria armată. Afirmație ce a fost considerată o amenințare la adresa păcii. Totodată, acesta anunță retragerea din mai multe instituţii centrale, precum justiţia şi sistemul de impozitare indirectă, din care sârbii fac parte în urma acordurilor care au pus capăt războiului trecut. Conflict în urma căruia sârbii bosniaci au fost nevoiți de comunitatea internaţională să formeze o armată comună cu bosniacii şi croaţii din Federaţia croato-musulmană.

„Nu va exista un război”

Recent, emisarul american Gabriel Escobar l-a acuzat pe Milorad Dodik, într-un interviu la Radio Europa Liberă, că a provocat această scriză pentru „a-şi proteja puterea şi banii.”

După întâlnirea avută luni cu Milorad Dodik, Sefik Dzaferovic şi Zeljko Komsic, emisarul american a spus că reprezentantul sârbilor bosniaci este dispus la concesii, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Lucrul cel mai important asupra căruia ne-am pus de acord cu interlocutorii întâlniţi astăzi este că suntem toţi de acord că nu va exista un război. Acesta este mesajul cel mai important”, a declarat presei Gabriel Escobar.

Totodată, Gabriel Escobar a menționat că Milorad Dodik „a manifestat deschidere” în discuţia despre „retragerea tuturor legilor care ar slăbi instituţiile centrale.” Acesta a explicat că Statele Unite ale Americii, care au găzduit în 1995 negocierile, susţin integritatea teritorială a acesteia.

Experții anticipează, totodată, apariția celei mai mari crize de la sfârșitul războiului bosniac din 1995. Într-un stat în care diviziunile etnice dintre sârbi (ortodocși), bosniaci (musulmani) și croați (catolici) au dus la atacuri în istoria recentă, nivelul tensiunilor interetnice îi îngrijorează pe analiști, potrivit CNN.