Poate că numele ei nu a fost la fel de celebru precum cel al lui Pablo Escobar. Cu toate acestea, Griselda Blanco rămîne baroneasa drogurilor din cartelul Medellín, care și-a modelat moștenirea prin abordarea pe care a exercitat-o ​​asupra comerțului cu cocaină în anii 70-80, potrivit site-ului Grunge.com.

Mulți i-au comparat atitudinea de șefă a cartelului drogurilor din Medellin cu cea a lui Vito Corleone din celebrul filmm „Nașul”. Columbiana, care purta porecla „Văduva Neagră”, a dominat mafia din Miami. Era șefa temută de rivali și ucigașa iubiților.

Deși punea pe armă și apăsa pe trăgaci fără să clipească, Blanco ordona cu același sânge rece uciderea oricui stătea în calea puterii ei.

The Miami Herald a scris despre moartea ei, remarcînd că a avut parte de același sfârșit precum victimele sale, deloc puține: a fost împușcată de un asasin plătit (sicario), la cererea unui rival.

Presa columbiană a susținut că doi asasini, aflați pe motocicletă, au localizat-o pe Blanco în timp ce părăsea o măcelărie din cartierul Belen, din Medellin împreună cu nora ei.

Deși aceasta din urmă a scăpat nevătămată, unul dintre asasini a împușcat-o pe Blanco de două ori în cap, de la distanță. „Văduva neagră” ar fi murit în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului. The Guardian a relatat la acea vreme că asasinii au folosit o tehnică pe care însăși Blanco o inventase.

Blanco a fost un „accesoriu” al erei „cowboyilor cocainei”, care a dus la proliferarea drogurilor în Miami, finanțând boom-ul imobiliar al orașului în anii 1970 și 1980. A fost văduvă de trei ori și e considrată responsabilă pentru aproximativ 200 de crime.

De altfel, cruzimea lui Blanco era de notoritetate. A fost bănuită că ar fi responsabilă de uciderea fiului de doar doi ani al unuia dintre foștii ei asociați. În timp ce tatăl său era ținta, Blanco ar fi decis că moartea copilului ar fi mulțumit-o.

Nora sa susținea că Blanco încerca, atunci când a fost ucisă, să-și lase trecutul în urmă și să intre în domeniul imobiliar.

Dar Bruce Bagley, profesor la Universitatea din Miami, consideră că această percepție a criminalului fără inimă este periculoasă: „Pericolul e că nu va fi ținută minte pentru cruzimea și brutalitatea ei, ci pentru că era o femeie într-un domeniu stăpînit de bărbați”.

În anii 70, traficul de droguri era dominat de bărbați până când Deprtamentul american de Combatere a Drogurilor, care și azi o consideră unul dintre cei mai fascinanți criminali, a aflat că există o femeie, chiar mai crudă decât rivalii ei. Numele ei: Griselda Blanco. Porecla: Nașa Cocainei.

A construit un adevărat imperiu, cu milioane de dolari, și l-a introdus pe Pablo Escobar în afacerea cu droguri din Statele Unite. Ea este cea care ar fi cunoscută pentru inventarea „catârilor” (mulas), persoane care transportau cocaina ascunsă în stomac.

„Văduva neagră” are un cazier judiciar impresionant, cu 250 de crime. Traficantul de droguri Max Merlmestein o descrie cel mai bine în cartea sa „Omul care a văzut ploaia de cocaină”: „Dacă Griselda Blanco nu ar fi existat, nu ar exista războaiele cocainei”.

În 1985, baroneasa drogurilor a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. A ieșit din închisoare în 2004 și ultima dată când a fost văzută a fost la Aeroportul Internațional El Dorado, din Bogota. A dispărut complet până în ziua în care a fost ucisă.

La momentul morții ei, Griselda Blanco avea o avere de 2 miliarde de dolari. Mama ei și câțiva tutori legali, inclusiv un ministru columbian, au fost cei care au avut grijă de fiul ei, Michael Corleone, în timp ce ultimul ei soț, Blanco era în închisoare.