În 1991, oraşul drogurilor columbiene avea o rată de omucideri de 381 la 100.000 de rezidenţi şi era considera unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume. Astăzi, Medellinul estel a fel de sigur precum Washingtonul.  În luna martie a anului 2013, Medellin a fost votat cel mai inovativ oraş de institutul Urban Landscape, The Wall Street Journal şi Citi.

Cheltuielile totale ale guvernului oraşului Medellín s-au dublat între 2004 şi 2008. Dar în special două surse de finanţare au făcut posibile cheltuielile gigantice de recontrucţie a Medellínului: compania de utilităţi deţinută de oraşul Medellín, Empresas Publicas de Medellín, care este bine condusă şi profitabilă, şi o taxă municipală mare, tolerată de o elită de afaceri cu o conştiinţă civică unică. 

În prezent, în Medellin există 63 staţii: 27 de tren, 8 staţii de cablu teleferic și 28 de staţii de autobuze tranzit rapid. Metroul din Medellin cuprinde în prezent două linii: linia A, care este de 25,8 km și servește 21 de stații, iar linia B, care este de 5,5 km lungime și servește 6 stații (plus stația de San Antonio, transferul cu stația de linia A).  În plus, sistemul de auto cablu de antenna (sau teleferic), Metrocable, care completează sistemul de metrou este alcătuit din trei linii: Linia J cu 3 stații (plus o stație de transfer cu linia de metrou B), Linia K cu 3 statii (plus cu un singur transfer stație Linia L), și Linia L cu o singură stație (plus stația de linie un singur transfer cu K). 

În România, statul a cheltuit peste 45 de miliarde de lei pentru construcția de autostrăzi în perioada 2004-2016. S-au dat în folosință doar 633 de kilometri. Pentru perioada 1990- 2004, arhiva cu banii alocați nu poate fi accesată.

 

Medellín este un oraș din Columbia, capitala departamentului Antioquia, situat în nord-vestul țării, în centrul văii Aburra, pe malul râului Medellín. Conform datelor recensământului din 2005, are o populație de peste 2.200.000 de locuitori. Aria metropolitană, fiind compusă din 9 municipalități cu o populație de peste 3.200.000 de locuitori, este un important nod industrial, comercial, urban al țării. Medellín se situează pe locul 98 în lista celor mai populate orașe ale planetei.

Pablo Emilio Escobar Gaviria a fost un celebru baron al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Supranumit „Regele Cocainei”, el a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990) și aproximativ 100 de miliarde de dolari dacă sunt incluși și banii ascunși prin diverse locuri din Columbia.