Micul fragment de rocă, de câţiva centimetri mărime, găsit în Argentina, în Campo del Cielo, a fost retrimis în Cosmos în luna iulie, la bordul unei nave de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în cadrul unui experiment. Vineri, el va reveni pe Terra după ce vehiculul cu care se întoarce de pe ISS se va dezintegra în spaţiu.

Meteoritul a avut o istorie interesantă. Este posibil să provină dintr-o ploaie de meteoriţi, ca parte a unei roci de peste 100 de tone, care, după o lungă călătorie prin spaţiul cosmic, s-a sfărâmat la intratrea în atmosfera terestră şi la ciocnirea cu solul.

O artistă germană, Katie Paterson, a avut ideea de a folosi mica rocă pentru un proiect inedit. A făcut un mulaj al meteoritului, după care a topit fragmentul de rocă la 1.700 de grade Celsius, a studiat compoziţia acestuia şi apoi l-a lăsat să se solidifice în forma avută iniţial.

Cu ajutorul navei ATV Georges Lemaitre meteoritul a fost trimis pe ISS, unde cosmonauţii l-au folosit ca obiect de artă. Nu înainte însă ca specialiştii să examineze atent roca pentru a se asigura că nu va afecta sănătatea membrilor echipajului. S-a constat că nu emana gaze, dar oxidul de la suprafaţă şi o muchie ascuţită au reprezentat motive de preocupare. În final, s-a decis acoperirea fragmentului de meteorit cu un strat protector de răşină sintetică.

După ce va ajunge din nou pe Terra, 'într-o zi, poate că va fi descoperit din nou, în nisipul unui deşert, sau poate se va dezintegra în mare. Este un proces ciclic, a explicat Katie Paterson.