Mai precis, doctorul Mihai Craiu a scris un mesaj prin care precizează că, în contextul în care situația a devenit destul de gravă, este momentul ca oamenii să realizeze că închiderea și redeschiderea școlilor are un rol marginal.

„Acum, cand situația devinde realmente gravă, a venit momentul să realizăm că închiderea și redeschiderea școlilor primare are un rol marginal in „mersul” pandemiei, într-o comunitate dată.”, și-a început acesta mesajul.

Exemplu de țară care nu a închis școlile

În continuarea mesajului, doctorul Mihai Craiu a dat exemplu Italia, țara în care, în luna septembrie, s-au deschis peste 65 de mii de școli. Acesta a subliniat că, o lună mai târziu, s-au descoperit cazuri de coronavirus în puțin peste 1.200 de școli, ceea ce reprezintă 1.86% din toate școlile deschise.

”(…) în Italia s-au deschis in Septembrie 2020 peste 65.000 școli. O lună mai târziu erau raportate cazuri de COVID19 în doar 1212 școli – adica 1.86% din toate școlile deschise. In 93% din cazuri a fost raportat un singur caz pe focar școlar, existând doar UN SINGUR focar ce avea peste 10 cazuri.”, notează doctorul.

Adulții joacă un rol important

Doctorul a subliniat că în țările în care regulile sunt respectate de către adulți, focarele apărute după deschiderea școlilor sunt foarte rare, dând de exemplu Germania.

”În țari unde se respectă regulile și de către adulți (căci la școală majoritatea copiilor sunt complianți) focarele apărute după deschiderea școlilor sunt foarte rare. În Germania incidența îmbolnăvirilor la copiii de 5-12 ani a fost de 2 ori mai mică decât la adolescenții din aceleași școli si mult mai mică decât la adulți”, mai spune doctorul Mihai Craiu.

Concluzia doctorului

În finalul mesajului de pe Facebook, doctorul Mihai Craiu a notat că adulții care nu respectă regulile sunt cei vinovați pentru intensificarea ”flagelului pandemic”.

”CONCLUZIA MEA – adulții ce nu respectă regulile, la îndemnul unor iresponsabili, sunt, de departe, combusibilul ce contribuie la actuala intensificare a flagelului pandemic. Școlile ar trebui să rămână deschise iar adulții tulburați ar trebui readuși la realitate prin sancțiuni severe”, a scris doctorul Mihai Craiu.