Medicul Octavian Jurma se arată dezamăgit de modul în care se desfășoară campania de vaccinare în România. El a reacționat după ce statisticile generate de chestionarele Ministerului Educație arată că peste 77% dintre părinți refuză să-și vaccineze copiii.

În acest context, medicul susține că părinții își doresc clar infectare și nicidecum siguranța copiilor. Totodată, el a mai adăugat că mulți români iau în calcul să plece din țară pentru siguranța sanitară a copiilor lor.

Octavian Jurma a mai adăugat că cei mici nu pot fi crescuți în afara comuntiății, care a decis infectarea cu boli care poate lăsa sechele. Medicul a mai făcut un apel la BOR în această situație pentru a putea fi salvate cât mai multe vieți și pentru ca toți copiii să fie în siguranță.

„Vrem infectare nu vaccinare pentru noi și copiii noștri strigă poporul! Iar autoritățile se grăbesc să le indeplinească dorința. Astfel de statistici te dezarmează și fac tot mai mulți români să se gandească serios la emigrare din motive de siguranță sanitară pentru ei și copiii lor. Oricât ai fi de individualist, nu poți să îți crești copiii în afara comunității, iar comunitatea a hotărât în majoritate să se infecteze cu boli care pot nenoroci pe viață un copil, inclusiv copilul tău.

Cerem ajutorul BOR și al societății civile însă școala este acum un instrument de raspândire a știrilor false nu unul de combatere a lor. Până la urmă, faptul că un elev nu știe cât e lungimea Nilului e mai puțin grav decât faptul că nu știe ce face vaccinul pentru organismul său și societatea în care trăieste”, spune Octavian Jurma.

Octavian Jurma, despre măsurile de relaxare

Un alt subiect abordat de Octavian Jurma îl reprezintă măsurile de relaxare prin care autoritățile au lăsat populația să creadă că pandemia ar fi luat sfârșit, motiv pentru care cetățenii au ignorat campania de vaccinare.

Potrivit acestuia, întregul eșec al campaniei de vaccinare se datorează acestor măsuri de relaxare. El a mai adăugat că odată cu campania de vaccinare a eșuat și programul ”România Educată”, elevii neînțelegând importanța vaccinului în fața unor boli exrem de grave.

„Eșecul campaniei de vaccinare este în primul rand un succes al campaniei de relaxare. În al doilea rând însă, este un eșec al programului România Educată care de altfel nici măcar nu a încercat să educe elevii în privința importanței vaccinului în istoria luptei noastre cu boli devastatoare chiar pentru ei, copiii noștri. Poate că un bun început ar fi să fim mai preocupați de ceea ce învața copiii în școală decât de prezența lor fizică în școala”, a mai adăugat cercetătorul.

De menționat este faptul că, reacția medicului vine după ce, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferință de presă, că ministerul a centralizat 290.000 de chestionare privind intenția de vaccinare.

În urma chestionarelor, 7,5% dintre părinți au răspuns cu “da”, 15% sunt indeciși și 77,5% sunt cu “nu”. „

În valoare absolută avem cca 22.000 cu “da”, 44.000 indeciși, 224.000 de răspunsuri negative cu privire la intenția de vaccinare”, a spus Cîmpeanu, care a anunțat că „pentru cei 22.000 datele vor fi transmise către CNCAV azi pentru a se putea organiza echipe mobile de vaccinare”.