Este vorba despre o unitate a Laboratorului Național de Sănătate Publică, aflată în Khartoum. Potrivit autorităților internaționale, pericolul este ridicat.

Avertismentul a fost lansat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a afirmat că laboratorul prezintă un „risc ridicat de pericol biologic”, conform news.sky.com

Laboratorul conține agenți patogeni pentru rujeolă și holeră

Potrivit informațiilor transmise de reprezentantul OMS Nima Saeed Abid, laboratorul conține „agenți patogeni pentru rujeolă și holeră, iar tehnicienii nu au acces pentru a se asigura că materialul biologic este izolat în siguranță”.

De asemenea, Nima Saeed Abid a refuzat să precizeze care dintre părțile implicate în conflict a ocupat laboratorul.

Tehnicienii nu au putut securiza substanţele biologice

Totodată, reprezentantul OMS a dezvăluit că tehnicienii de la Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum nu au putut securiza substanţele biologice.

„Aceasta este principala preocupare: lipsa de accesibilitate a cercetătorilor pentru a merge în laborator și a pune în siguranță materialul biologic și substanțele disponibile”, a declarat Nima Saeed Abid.

Datele înregistrate de OMS arată că războiul civil care a izbucnit pe 15 aprilie s-a soldat, până în prezent, cu 459 de morți și 4.072 de răniți. Din cauza confruntărilor dintre Forțele Armate sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), spitalele și clădirile care oferă servicii esențiale nu mai pot funcționa, iar Biroul umanitar al ONU a fost nevoit să își reducă unele dintre activități în anumite părți ale Sudanului.

Amintim că cetățenii străini din SUA, Marea Britanie, Franța și China, care se aflau în Sudan, au cerut în urmă cu câteva zile să fie evacuați din cauza situației tensionate.

La rândul său, MAE a anunțat că zeci de români au cerut asistență pentru a fi evacuați, însă doar nouă dintre aceștia au reușit să părăsească țara.

Mai mult, SUA au făcut presiuni pentru ca cele două tabere să înceteze focurile, pe o perioadă de 72 de ore, pentru a permite evacuarea mai multor cetățeni străini.

Simultan, directorul regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din Africa a îndemnat alte țări să continue să facă presiuni asupra Sudanului pentru a găsi o „soluție de lungă durată”.