Dr. Sara Halimah, specialistă în traumatologie a OMS pentru regiunea Mediteranei de Est, a explicat și că mulţi dintre aceştia, ca urmare a rănilor suferite, devin persoane cu dizabilităţi pe viaţă.

„Acestea sunt încălcări ale drepturilor omului, atrocităţi care nu ar trebui să se întâmple deoarece aceste comunităţi nu ar trebui să fie vizate de atacuri”, a explicat specialista OMS într-o conferință de presă, potrivit efe.com

Multe dintre victime mor înainte de a ajunge la spital

De asemenea, specialista OMS a subliniat că 80% dintre cei care îşi pierd viaţa în regiune, ca urmare a rănilor suferite, mor înainte de a ajunge la spital, iar „cel puţin un sfert din aceste decese pot fi evitate” prin mijloace adecvate de transport şi tehnici de oprire a hemoragiei.

Specialista OMS a declarat că rănile victimelor din aceste războaie sunt tot „mai complexe”, ca urmare, printre alţi factori, a dezvoltării unor arme din ce în ce mai puternice, şi „necesită operaţii tot mai dificile sau reabilitare timp de ani de zile”.

Există un factor care complică tot mai mult activitatea medicală

Aceasta a spus că alt factor care complică tot mai mult activitatea medicală este schimbarea modelului de atac. De exemplu, a spus specialista, se înmulţesc „atacurile duble”, în care se produce mai întâi un impact mic şi se aşteaptă ca în zona afectată să ajungă mai multe persoane pentru comiterea unui al doilea atac, în măsură să provoace cel mai mare număr posibil de victime.

În aceeaşi conferinţă de presă a vorbit și directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est, Rick Brennan. Acesta a amintit că între 2020 şi 2021 numărul victimelor conflictelor la nivel mondial a crescut cu 56% din cauza intensificării crizelor precum cele din Afganistan, Yemen sau Etiopia, un număr care cu siguranţă se va mări în 2022 odată cu războiul din Ucraina.

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) avertiza la finalul anului trecut că peste 11.000 de copii au fost uciși sau mutilați ca urmare a conflictului din Yemen.

„Mii de copii și-au pierdut viața, alte sute de mii riscă să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite sau a foametei”, a declarat la momentul respectiv directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.