Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să reducă starea de alarmă ridicată în ceea ce privește Covid-19 în anul următor și anticipează că pandemia se apropie de un punct în care va reprezenta doar un risc asemănător gripei sezoniere.

În timpul unei conferințe de presă, șeful programelor de urgență ale OMS, Michael Ryan, și-a exprimat convingerea că, în cele din urmă, Covid-19 va fi privită în același mod ca gripa sezonieră, ceea ce înseamnă că va reprezenta în continuare un risc pentru sănătate și va duce la decese, dar nu va perturba societatea sau sistemele de sănătate.

”Cred că vom ajunge într-un punct în care să considerăm Covid-19 la fel cum considerăm gripa de sezon, adică o ameninţare la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu ne perturbă societatea sau sistemul spitalicesc”, anunţă într-o conferinţă de presă şeful Programelor de Urgenţă ale OMS Michael Ryan.

Numărul de decese în ultima lună este mai mic decât în urmă cu trei ani, la începutul pandemiei

Între timp, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a remarcat o scădere a numărului săptămânal de decese raportate în ultimele patru săptămâni și și-a exprimat încrederea în scăderea nivelului maxim de alertă „în acest an”.

”(…) foarte mulţumit să constate că, pentru prima oară, numărul săptămânal de morţi semnalate în ultimele patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat atunci când am folosit cuvântul «pandemie» pentru prima oară, acum trei ani”, a precizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De asemenea, el a mai spus că situația din prezent este mult mai bună față de oricare alt moment al pandemiei.

”Azi ne aflăm într-o poziţie mult mai bună decât în orice alt moment al pandemiei”, subliniază el.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) mai spune că are mai speranțe că instituția va putea scădea nivelul maxim de alertă chiar în acest an.

OMS a anunțat în 2020 că COVID-19 este o urgență de sănătate publică

OMS a declarat pentru prima dată Covid-19 ca fiind o „urgență de sănătate publică de interes internațional” în ianuarie 2020, dar abia când Tedros Adhanom Ghebreyesus a numit-o „pandemie”, în luna martie a aceluiași an, lumea a înțeles pe deplin gravitatea situației.

”Noi am declarat o urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dat nu au făcut-o toate”, a declarat directorul OMS în cursul zilei de vineri, 17 martie, adăugând ”Trei ani mai târziu, s-au semnalat aproape şapte milioane de decese din cauza covid-19, deşi noi ştim că numărul deceselor din cauza covid-19 este cu mult mai mare”.