Inainte de 1989, satul de regimul Ceausescu, a riscat si a trecut peste „granita verde”, stabilindu-se in Ungaria. Dupa ce si-a continuat activitatea de sportiv si mai spre vest, s-a gandit la o alta ocupatie mai rentabila, dar si mai riscanta: jafurile din banci.
Pe 15 ianuarie 1999, mass-media ungare titrau cu litere de-o schioapa pe primele pagini despre prinderea unuia dintre cei mai prolifici gangsteri din estul Europei, Attila Ambrus. Dupa devalizarea unei case de economii, OTP, din Budapesta si dupa o urmarire ca in filme, Ambrus, cunoscut in lumea interlopa sub numele de Whiskys (adica cel cu whisky-ul), era capturat la punctul de trecere a frontierei Attand, langa granita cu Romania. Ambrus, care si-a pastrat si cetatenia romana, intentiona sa se intoarca in patria natala pentru a se da la fund pentru o vreme.
„Activitatea” sa a fost prodigioasa. Intre 1993 si 1999, a jefuit 27 de banci, alegandu-se cu 142 milioane de forinti (aproape 1,1 milioane marci germane).
Porecla sa din lumea interlopa i-a fost data pentru ca inaintea fiecarui jaf armat obisnuia sa bea un pahar de whisky de calitate.
Gangsterul gentleman
si o evadare ca in filme
Ambrus isi pregatea hold-up-urile cu mare meticulozitate. Recunostea terenul, impreuna cu complicii sai, timp de mai multe zile, inainte de a intra in actiune si de fiecare data se masca diferit. Dupa ce-si bea traditionalul whisky, el intra in sediul unei banci si soma cu arma casierita sa-i predea banii. Niciodata nu a folosit pistolul si, rareori, era agresiv. Doar de vreo doua ori a smucit casieritele de par, pentru a le determina sa actioneze mai rapid. De multe ori, intra in sediile bancare cu flori in mana. El a declarat anchetatorilor ca folosea aceasta metoda nu numai pentru a ascunde revolverul, ci si pentru faptul ca „florile in mana unui barbat genereaza incredere”. Din aceasta cauza, politistii unguri
l-au denumit „cel mai gentleman gangster din istorie”.
Dupa prinderea sa, Ambrus, ca fost sportiv si om disciplinat, s-a adaptat perfect conditiilor de detentie de la comandamentul politiei din Budapesta. Cu toate acestea, avocatul sau, Gyorgy Magyar, a intentat o actiune la procuratura impotriva politiei, deoarece, timp de 12 ore de la prinderea lui Whiskys, nu a putut sa intre in contact cu clientul sau. Nu mica le-a fost mirarea anchetatorilor cand la interogatorii Ambrus a mai recunoscut de bunavoie alte doua jafuri armate in care politia banuia alti infractori. La inceputul lunii iulie, Ambrus a cerut politistilor sa fie mutat intr-o celula mai luminoasa pentru a avea conditii optime sa-si scrie memoriile. Fiind un „client de elita”, politistii s-au conformat. Lovitura de teatru avea sa se petreaca in noaptea de 10/11 iulie. Duminica dimineata, gardienii au vazut cu stupoare ca detinutul evadase. Si nu oricum, ci ca in filmele americane, gen Rambo.
Ambrus a reusit sa deschida usa celulei si sa intre intr-un birou. Aici si-a confectionat o funie din cabluri telefonice si din prelungitoare si a coborat de la etajul trei, in plin centrul Budapestei. Si dus a fost… Duminica dimineata, s-a dat alerta generala, dar Whiskys nu a fost prins. Trei gardieni sunt cercetati de procuratura militara pentru neglijenta in serviciu, neexistand, deocamdata elemente de inculpare pentru luare de mita.
Pe capul lui Ambrus s-a pus o recompensa substantiala: un milion de forinti (circa 63 milioane de lei). Telefoanele politiei zbarnaiau la apelurile vanatorilor de recompense, dar nici unul nu a putut da nici o informatie viabila. Ambrus parca a intrat in pamant. El a fost dat in urmarire generala prin Interpol si politistii unguri au luat legatura cu omologii lor romani, existand supozitii ca Ambrus s-ar ascunde in tara natala. Astfel, Whiskys a devenit unul dintre cei mai cautati infractori din lume.
Batalie de milioane
pentru memorii
O ghicitoare cunoscuta din Targu- Mures, Rozalia Forgace, prevede destinul lui Ambrus. Ea mi-a spus ca gangsterul s-ar ascunde in Romania si ca urmeaza sa-si faca o operatie estetica inainte de a se refugia in Occident. Ea a mai spus ca gangsterul nu va fi prins pana la sfarsitul anului cu exceptia cazului in care face vreo „boacana monumentala”. De altfel, aceste supozitii pot fi deduse logic.
Spectaculoasa evadare a lui Ambrus a fost o adevarata mana cereasca pentru publicatiile unguresti care duceau lipsa de materiale fierbinti in perioada de vara, denumita si „sezon pentru castraveti”. Principalele cotidiene si-au marit tirajele, relatand pe primele pagini detalii despre viata lui Ambrus. Cititorii, ahtiati dupa senzational, cumparau ziarele inca de la primele ore ale diminetii, aducand profituri serioase editorilor.
Pentru memoriile lui Ambrus a inceput o adevarata vanatoare. Avocatul lui, Gyorgy Magyar, a declarat ca a fost contactat de producatori de la Hollywood care doresc obtinerea drepturilor de autor, in exclusivitate, pentru a ecraniza „activitatea” lui Ambrus. Magyar n-a specificat nici o suma, dar se banuieste ca este vorba de o cifra cu multe zerouri in coada, desigur in dolari. Pe de alta parte, mai multe edituri din Ungaria au oferit sume fabuloase pentru a avea drepturile de publicare a memoriilor lui Ambrus. Surse bine informate ne-au declarat ca un trust editorial din Israel si-a trimis documentaristi in Romania pentru a strange informatii si fotografii despre copilaria si adolescenta lui Ambrus, in vederea editarii unei biografii. Astfel, viata lui Ambrus a devenit un veritabil camp de batalie pentru editori si producatori, care spera la beneficii grase de pe urma vietii „gangsterului gentleman”.
In mod paradoxal, Attila Ambrus se bucura de o vie simpatie in randul populatiei ungare. El este considerat, nici mai mult, nici mai putin, un Robin Hood modern. Mesajele de simpatie abunda pe Internet. Exista mesaje, nu de putine ori ironice, la adresa politiei, de genul „Whiskys – Politie 27:0”, facandu-se aluzie la numarul de jafuri. Nici micilor intreprinzatori nu le-a scapat ocazia de a scoate niste bani de pe urma evadarii spectaculoase a lui Ambrus. In Ungaria au aparut tricouri albe din bumbac pe care scrie „I love you Whiskys”. Au aparut si brelocuri si cesti inscriptionate cu acelasi text. Iar aceste marfuri „sezoniere” au o cautare nebuna.
Nici carciumarii nu au de ce sa se planga. Printre tineri a devenit o veritabila moda sa intre intr-un bar si sa serveasca un pahar de whisky bun, dupa modelul gangsterului, iar la plecare sa spuna barmanului sau prietenilor: „Ma duc la banca dupa niscaiva bani. Voi bate la geamul de la ghiseu cu pistolul”, desigur intr-o atmosfera de veselie generala. Surse bine informate din Ungaria ne-au declarat ca dupa evadarea lui Ambrus, cel putin la Budapesta, a crescut in mod simtitor consumul de whisky, acesta fiind considerat un fel de moda estivala printre adolescenti si tineri.
Agentiile de turism n-au stat cu mana in san. Mai multe dintre ele organizeaza sejururi de cateva zile la Palma de Mallorca. Punctul forte al sejurului consta intr-o cina cu Ambrus (interpretat de un actor), care dezvaluie turistilor cate ceva din viata sa aventuroasa, evadarea si presupusa fuga in Occident. Excursia se adreseaza in special turistilor cu buzunarele largi.
De asemenea, mai multe firme de turism intentioneaza sa organizeze turul Budapestei cu autocarul, in locurile „frecventate” de Whiskys si o vizita la sediul politiei de unde a evadat Ambrus. Totul urmeaza sa se incheie cu depanarea impresiilor, desigur, langa un pahar de whisky! Totul pentru un tarif substantial.
Ambrus inca nu a fost prins, iar evadarea lui a pus pe jar politiile din Europa. El a devenit un erou modern, parca decupat din filmele de actiune. Iar de pe urma acestui mit, multa lume incearca sa scoata profituri fabuloase, atat timp cat evadarea lui Whiskys mai este vie in memoria oamenilor si este speculata cu maxima eficienta de mass-media.    

Peter Leb