Compania germană a emis al doilea avertisment privind profitul din acest an, din cauza măsurilor luate în diferite regiuni, care afectează vânzările de maşini diesel, şi a cererii mai scăzute pentru furgonete şi autobuze, transmit Xinhua şi Reuters, citate de Agerpres.

Daimler se aşteaptă ca, în 2018, profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) va fi „semnificativ mai scăzut” decât cel înregistrat anul trecut, 14,3 miliarde de euro (16,5 miliarde de dolari). Şi câştigurile diviziei de lux Mercedes-Benz Cars, principalul contributor la profitul grupului, vor fi mult sub cele din 2017. 

Avertismentul privind profitul vine pe fondul divergenţelor dintre Guvernul german şi producătorii auto privind modul în care poate fi redusă poluarea. În februarie, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor. Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa. 

În trimestrul trei din 2018 profitul înainte de taxe şi dobânzi al Daimler a scăzut cu 27%, la 2,49 miliarde de euro (2,85 miliarde de dolari), faţă de 3,42 miliarde de euro în perioada similară din 2017, din cauza scăderii EBIT cu 35% la divizia Mercedes-Benz Cars, la 1,37 miliarde de euro. 

În mai, Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a cerut Daimler să recheme în service auto autovehiculele comerciale uşoare Mercedes Vito echipate cu motoare diesel Euro 6 de 1,6 litri, deoarece aveau instalate dispozitive capabile să reducă emisiile în cadrul testelor de laborator. 

Producătorul auto german a informat că pregăteşte actualizări ale softului pentru sistemele de control al motorului şi va efectua aceste actualizări fără niciun cost pentru proprietarii vehiculelor. 

După ce Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Guvernul de la Berlin a ordonat efectuarea de teste de emisii la toatele modelele de autovehicule aflate în prezent în circulaţie în Germania. 

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia în care permite evitarea unui accident sau pagubelor produse motorului. În consecinţă, Guvernul german a cerut producătorilor auto să revizuiască acest mecanism. 

În 2017, Daimler a rechemat la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încălcau standardele privind emisiile. Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler. 

Board-ul Daimler a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel. 

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.