În primele două luni din acest an, compania a vândut nouă locuințe din România și Bulgaria la un preț de circa 980.000 de euro, profitând de prețuri cu 10-15% mai mari față de cele obținute anul trecut pe proprietăți similare. Banii încasați vor fi utilizați pentru reducerea cu 700.000 de euro a datoriei asociate investițiilor sale rezidențiale, care în acest fel va ajunge la 11,5 mil. euro. Majoritatea apartamentelor deținute de ciprioți sunt amplasate în București în ansamblurile rezidenţiale Doamna Ghica Plaza, Monaco Towers, Green Lake şi Blooming House și au fost cumpărate înainte de criza economică.

„Creșterea economiei românești, cea mai rapidă din UE în ultimii ani, a generat un mediu pozitiv pentru vânzarea proprietăților rezidențiale ale SPDI din București, motiv pentru care ne așteptăm să vedem venituri crescute de pe urma portofoliului nostru rezidențial la prețurile crescute pe care le observăm deja”, a declarat Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul companiei.

În toamna anului trecut, investitorul cipriot şi-a anunţat intenţia de a plăti 8-9 mil. euro pentru achiziţia a jumătate din portofoliul de spaţii logistice pe care ciprioţii de la Helios Phoenix îl au în România. Tranzacţia va schimba topul marilor proprietari de depozite din ţară prin crearea unui jucător cu un portofoliu de circa 116.000 mp.

Proprietăţile vizate sunt trei parcuri cu hale de depozitare, parte a reţelei Olympian Parks, amplasate în Timişoara, Braşov şi Bucureşti, evaluate la circa 50 mil. euro. Proiectele din Timişoara şi Braşov au fost dezvoltate de Helios Phoenix împreună cu GE Capital Real Estate cu scopul de a rămâne în proprietatea gigantului american General Electric, însă în 2013 au intrat în proprietatea integrală a Helios Phoenix, ca urmare a deciziei GE Real Estate de a se retrage din Europa de Est. În primăvara acestui an, Helios Phoenix a cumpărat încă un parc logistic în Popeşti Leordeni de la divizia imobiliară a Alpha Bank. În total, cele trei proiecte au o suprafaţă de circa 100.000 mp închiriată în totalitate şi aduc un venit net anual de 4,5 mil. euro, potrivit anunţului SPDI. Aceste parcuri vin şi cu un credit de circa 30 mil. euro.

Secure Property nu este la prima tranzacţie cu Helios Phoenix. În 2014, a cumpărat cu 12,6 mil. euro parcul logistic Innovations de lângă Bucureşti. Dacă noua achiziţie se va concretiza, investitorii ciprioţi SPDI-Helios Phoenix vor urca pe locul cinci în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după CTP, P3, Alinso şi Valad, devansându-i pe cei de la Logicor şi WDP.

 

Pentru a încheia tranzacţia, SPDI trebuie să obţină acordul băncii care are ipotecate cele trei parcuri, trebuie să finalizeze procesul de due diligence (verificarea juridică a proprietăţii) şi să obţină finanţare. Cumpărătorul a plătit deja un avans de 3,6 mil. euro către Helios Phoenix, iar pentru restul de 3,5-4 mil. euro se va împrumuta.

SPDI a mai anunţat că vânzătorul parcurilor Olympian intenţionează să continue extinderea celor trei proprietăţi, caz în care va avea întâietate la achiziţia spaţiului suplimentar.

În România, compania cipriotă mai deţine, pe lângă portofoliul rezidențial, și magazinul Praktiker din Craiova, o parte din clădirea Delea Nouă Office Building (sediul ANCOM) și clădirea de birouri EOS Business Park – sediul Danone – cumpărată de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 mil. euro.