Deputatul liberal a mai notat că orice copil se dezvoltă mult mai bine, atât fizic cât și psihic, într-un mediu familial, având în vedere că are parte de dragoste și stabilitate. Mai mult decât atât, acesta a precizat că mediul familial ajută copiii să dobândească abilități de viață independentă și să se integreze mai ușor în societate.

”Orice copil se dezvoltă mult mai bine fizic, psihic și intelectual într-un mediu familial, întrucât familia îi oferă dragoste, stabilitate și predictibilitate, ajutându-l să dobândească abilități de viață independentă și să se integreze mai ușor în societate. Pe de altă parte, instituționalizarea copilului îi provoacă acestuia o serie de traume serioase, întârzie dezvoltarea sa fizică, emoțională, socială, cognitivă și lingvistică și duce la stigmatizarea socială și marginalizarea minorului.”, notează Matei Dobrovie pe site-ul său.

Centrele de plasament de tip vechi au fost închise

Liberalul mai spune că România și-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi, încurajând plasamentul la familie sau rude. În plus, în țara noastră există aproape 50 de mii de copii în sistemul de protecție specială care își doresc o familie.

”România și-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi, încurajând plasamentul la familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizații. Proiectul dezinstituționalizării presupune identificarea celor mai bune soluții alternative pentru copiii din centrele care se închid, cu prioritizarea mediului familial, dar și o scădere semnificativă a cheltuielilor statului.

În prezent avem în jur de 50.000 de copii în sistemul de protecție specială din România și toți își doresc și merită să aibă o familie. Din păcate doar 4.539 de copii se află la familii sau persoane de plasament, iar restul sunt instituționalizați în centre rezidențiale sau plasați la asistenți maternali ori la rude până la gradul IV inclusiv. Plasamentul la familie, persoană, rudă este mult mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familia biologică, dar și mai rentabil din punct de vedere al costurilor, față de cheltuielile pe care le implică plasamentul la un asistent maternal.”, mai spune acesta.

Accelerarea procesului de dezinstituționalizare

Deputatul PNL a mai notat că declararea unei zile naționale a plasamentului dorește să accelereze procesul de dezinstituționalizare din România și are ca scop promovarea și încurajarea plasamentului, care este prea puțin cunoscut pe meleagurile noastre.

”Declararea unei zile naționale a plasamentului familial urmărește accelerarea procesului de dezinstituționalizare din țara noastră și are ca scop promovarea și încurajarea plasamentului familial, care este prea puțin cunoscut în societatea românească.

Activităţile specifice acestei zile constau în manifestări publice, evenimente și acțiuni socio-culturale, competiții sportive, concursuri de cântece, desene și poezii, activități și jocuri recreative, mese festive, baluri, spoturi audio – video, emisiuni și materiale informative privind plasamentul familial și instituționalizarea copiilor în centrele specializate, campanii de informare privind procedurile pe care trebuie să le urmeze familiile ori persoanele care doresc să ia un copil în plasament.

Avem o mare nevoie de informare. Cetățenii nu prea sunt familiarizați cu problemele copiilor instituționalizați. Mulți nici nu știu că au posibilitatea de a lua unul sau mai mulți copii în plasament familial dacă-și doresc și care sunt procedurile în acest sens.

Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Serviciile Publice de Asistență Socială joacă un rol important în această privință pentru că trebuie să realizeze campanii de informare și comunicare publică pentru promovarea plasamentului familial, consacrate conștientizării cu privire la situația copiilor instituționalizați.

Promovarea plasamentului familial în societate este extrem de importantă pentru că dacă numărul de persoane și familii de plasament ar crește, procesul de dezinstituționalizare ar fi mai rapid, iar copiii aflați în situații dificile ar ajunge mai repede într-o familie iubitoare, cel mai prielnic mediu pentru dezvoltarea lor.”, se arată pe site-ul deputatului liberal Matei Dobrovie.