Într-o postare pe o rețea de socializare Andrei Caramitru a afirmat că ,,miza” atacului  ,,nuclear împotriva BNR și sistemului bancar” este ,,tiparnița de bani”.

,,MIZA RAZBOIULUI – TIPARNIȚA. FAC UN APEL CĂTRE BĂNCI

Valcov – acest corupt de cea mai joasă speță despre care voi vorbi în curând în detaliu – a lansat un atac nuclear împotriva BNR și sistemului bancar. Care este miza? Tiparnița de bani. Vor sa își pună oamenii lor acolo ca să imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar urias (din Octombrie va intra noul CA al BNR care va fi numit de parlament). Și declară ca nu va abroga OUG-ul “taxei pe lăcomie”.

Care sunt consecințele ? Hiperinflație și falimentul băncilor : 
– hiperinflație. Leul s-ar devalua către 7-8 (exact ca în Turcia anul trecut)
– când dobânzile / ROBOR-ul cresc (e inevitabil la un moment dat – in Turcia dobânzile sunt acum la 25%), bancile intra in faliment (taxa se aplica din ce in ce mai mult când ROBOR-ul este peste 2%). Atunci BNR-ul (dacă intra sub control politic) le poate naționaliza (recapitalizare cu lei făcuți la tiparniță, așa cum s-a întâmplat și cu Lehman Brothers și multe alte bănci in criza din 2008). Și după naționalizare vinde de exemplu către bănci rusești care de-abia așteaptă.

Ce trebuie făcut ? Cheia e la bancile active în Romania :
– trebuie să realizeze URGENT că sunt într-o situație critica. Se joacă supraviețuirea lor și a noastră ca societate. Să nu fie naivi crezând că PSD nu va merge “până la capăt”
– să oprească total finanțarea deficitului statului (deja se întâmpla – însă doar parțial, încă finanțează 50 la suta din cererea Ministerului Finanțelor). Condițiile ca să reia finanțarea ar trebui să fie: anularea OUG, buget sustenabil pe 2019/2020
– în acel moment, Ministerul de Finanțe rămâne doar cu rezerva de la trezorerie de 6 miliarde EUR (nevoile de finanțare ale statului în 2019 sunt de 25-30 miliarde EUR, deci au doar 3 luni să supraviețuiască)
– dacă Guvernul nu reacționează în nici un fel, trebuie forțat un program FMI cu input de la UE. Care să aibă rolul de a impune măsuri urgente și raționale atât la nivel economic cât și politic (de exemplu poate cere alinierea legislației cu MCV / Comisia de la Veneția). FMI ne poate salva acum de la un colaps total. Suntem deja în al 12-lea ceas.

E sigura soluție pentru a evita un dezastru absolut pentru toți, și pentru a evita falimentul băncilor. Sper că sunt oameni acolo care înțeleg și sunt raționali. Mingea e la voi acum!” a scris luni pe facebook Andrei Caramitru.

Și economistul Iancu Guda a afirmat în cadrul unei emisiuni la Digi 24, că este posibil ca Guvernul să intenţioneze preluarea controlului asupra BNR pentru a o forţa să tipărească noi bancnote, pentru a putea acoperi astfel deficitul bugetar.