Rata şomajului va creşte de la 7,9%, în prezent, la 9% (cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani), a avertizat Institutul Acreditat pentru Personal şi Dezvoltare (CIPD).

Se estimează că, în 2011, din sectorul public vor dispărea circa 120.000 de locuri de muncă – echivalentul pierderii a 330 de slujbe zilnic, conform asociaţiei de experţi. 

Totodată, alţi 80.000 de angajaţi din sectorul privat vor fi disponibilizaţi într-un an considerat de CIPD ca fiind ‘mai rău în ceea ce priveşte locurile de muncă decât 2010’.

“Va fi probabil un alt an de haos economic, şi nu începutul reîntoarcerii la prosperitate (…) Dacă totul merge bine şi se menţine progresul neaşteptat de puternic realizat în 2010, piaţa muncii va reuşi să facă faţă reducerilor bugetare şi măririi impozitelor, măsuri implementate de guvernul de coaliţie, fără să se facă simţită o creştere masivă a şomajului”, a declarat John Philpott, principal consilier economic al CIPD.

Această prognoză sumbră are la bază ultimele cifre publicate de Biroul de Statistici Naţionale, conform cărora, din iunie, nivelul angajărilor în sectorul privat a rămas neschimbat. Cifra rămâne ‘îngheţată’ la 23,1 milioane, fapt îngrijorător având în vedere că sectorul public se bazează pe cel privat pentru angajarea celor disponibilizaţi de stat.

În plus sectorul privat poate crea locuri de muncă, dar de cele mai multe ori noile slujbe urmează tiparul anului 2010, fiind temporare, respectiv cu jumătate de normă.

SURSA: Agerpres