Potrivit lui Kris Peeters, ministrul belgian al economiei, dacă UE şi Londra nu ajung la un acord pentru martie 2019, şi având în vedere că nu s-a convenit ''o colaborare prelungită după Brexit'', ''impactul potenţial pentru Belgia ar putea fi catastrofal''. 

Într-un comunicat, Peteers a precizat că, fără un acord, ''Marea Britanie nu va mai face parte din uniunea vamală''. 

''Conform unor estimări, costurile vamale pentru importurile provenite din Regatul Unit şi exporturile către el s-ar ridica la 2,22 miliarde de euro. În această ipoteză, Belgia ar putea pierde 42.000 de locuri de muncă, Regatul Unit – 526.000 şi Uniunea Europeană în total – nu mai puţin de 1.200.000 de locuri de muncă'', a afirmat ministrul belgian, potrivit Agerpres.

''Un Brexit dur ar avea, de asemenea, consecinţe grave pentru portul Zeebrugges'', din nordul Belgiei, a subliniat ministrul. 

''Traficul către Regatul Unit reprezintă 45 % din cifra de afaceri a portului, 5.000 de locuri de muncă şi o valoare economică de 500 de milioane de euro. În fiecare an, un milion de maşini noi sunt transportate prin Zeebrugges, dinspre şi către Regatul Unit'', a mai spus Peeters. 

Avertismentul ministrului belgian survine într-un moment în care UE deplânge absenţa unor ''progrese suficiente'' în negocierile de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar, ceea ce împiedică trecerea rapidă la o nouă etapă a discuţiilor consacrate viitoarelor relaţii comerciale după martie 2019.