Chiar daca Guvernul si-a revizuit prognoza pentru acest an, cresterea PIB fiind redusa de la 5% la 4,5%, cifra reprezinta un obiectiv prea greu de obtinut pentru o economie nerestructurata inca. Institutul austriac de studii economice WIIW preconizeaza, in cel mai recent raport al sau privind economiile in tranzitie, o reducere a cresterii economice in acest an la 3%, pentru ca in 2003 sa atinga 4%. Bussiness Monitor International anticipeaza o crestere a PIB ceva mai mare, de 3,5%, situata insa sub prognoza oficiala cu un procent si 3,7% in 2003.
In ceea ce priveste rata anuala a inflatiei, institutul vienez considera ca la sfarsitul acestui an acest indicator va fi de 28% si de 20% pentru anul urmator. Oficial, rata inflatiei in 2002 nu trebuie sa depaseasca 22%, pentru ca in anul urmator sa scada la 15%. Studiul elaborat la Londra coincide in aceasta privinta cu proiectiile realizate la Viena, indicand o cifra cu 6% mai mare pentru acest an. Obiectivul de reducere a inflatiei la doar 22% este dificil de atins din cauza maririi taxelor pentru energie, conform acordului convenit cu Fondul Monetar International. Deficitul de cont curent va creste in acest an la 6,1% din PIB, fata de 5,5% inregistrat la sfarsitul anului trecut. O crestere a deficitului de cont curent este ingrijoratoare, Romania avand probleme serioase pentru asigurarea resurselor de finantare in anii 1997 si 1998, cand s-a ridicat la un nivel de 7%.
Ambele studii remarca ascensiunea economica a statelor din Europa Centrala si de Est, superioara fata de media tarilor membre ale UE. In perioada 2002 – 2003, economiile aflate in tranzitie sunt cotate cu o crestere economica cuprinsa intre 3% si 4,5%, ritm in continuare mai mare decat media UE. Pe termen lung, analistii austrieci considera ca nu va fi atins nivelul de dezvoltare al UE. De exemplu, in 2015, PIB pe cap de locuitor din Slovenia, cea mai performanta economie rasariteana, va fi cu 10% mai redus decat media Uniunii Europene, iar in cazul Cehiei si Ungariei, diferentele vor fi de 25%, respectiv de 35%. Bulgaria si Romania vor ramane cele mai sarace tari din regiune, cu un PIB pe locuitor care va reprezenta doar o treime din media UE.
Recesiunea din UE
atinge tarile in tranzitie
O frana a dezvoltarii economice a regiunii rasaritene o constituie recesiunea din Uniunea Europeana, principalul partener comercial al tarilor in tranzitie. De exemplu, aproape 70% din exporturile romanesti sunt destinate pietei Europei Occidentale, a carei capacitate de absorbtie a scazut fata de anul 2000. Acest lucru s-a vazut si in incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale in a doua jumatatea anului trecut. Anul 2002 a marcat o crestere a productiei industriale cu 8,2%, dar in luna septembrie cresterea era de aproape 10%. Anul 2001 a insemnat cresterea productiei pe stoc si majorarea arieratelor din economie (plati restante intre societati comerciale), politica prin care s-a incurajat productia si, implicit, s-a reusit reducerea somajului.
Un alt instrument utilizat pentru obtinerea indicatorilor propusi l-a constituit cursul de schimb. Devalorizarea leului fata de dolar cu doar 21,9% pe tot parcursul anului trecut a permis obtinerea unei rate a inflatiei de numai 30%. Incurajarea consumului intern a fost de asemenea o parghie importanta pentru sporirea productiei industriale. Cu alte cuvinte, o buna parte din cresterea economica s-a facut pe datorie, momentul adevarului fiind doar amanat. Rolul important jucat de cursul de schimb ca instrument anti-inflationist a provoct o apreciere reala a monedei nationale cu 4,2%. Acest fenomen contravine intereselor exportatorilor, conducand la scaderea volumului exporturilor.
Anul 2002 a inceput sub auspiciile austeritatii, incheierea acordului cu FMI impunand Executivului restrangerea drastica a cheltuielilor. Insa unele dintre conditii se doresc a fi renegociate cu FMI. Deficitul bugetului de stat de numai 3% din PIB este considerat un obiectiv de neatins, in prezent ducandu-se negocieri pentru majorarea acestuia la 3,2%.