Pentru 14.000 de dolari pe zi, cei interesaţi au la dispoziţie întreaga suprafaţă schiabilă de 1.819 acri (736 de hectare) a staţiunii Silverton Mountain. Rezervările sunt disponibile publicului şi se vând cu câteva luni în avans, însă acces garantat au doar 25 de clienţi fideli care au dobândit statutul "elite". Pentru un supliment de 900 de dolari poate fi obţinut şi un elicopter. 

"Timpul este ceva de neînlocuit. Banii? Poţi întotdeauna să câştigi alţii", declară Aaron Brill, unul dintre coproprietarii Silverton Mountain. 

Silverton este doar unul dintr-o listă în creştere de cluburi de schi din SUA rezervate doar membrilor. De exemplu, pentru prima dată în acest an, clubul de schi Hermitage Club din Vermont permite membrilor să închirieze, timp de o zi, întreaga suprafaţă de 194 acri (78,5 hectare) a muntelui, în schimbul unei sume de 60.000 de dolari. De asemenea, clubul Cimarron Mountain Club din Colorado are doar 15 membri, care în schimbul sumei de 3,2 milioane de dolari fiecare, primesc o proprietate cu o suprafaţă de 35 de acri (aproximativ 14 hectare) unde pot să îşi construiască cabana de schi pe care şi-o doresc, plus acces nelimitat pe cei 2.000 de acri (800 de hectare) de pârtie. 

"Staţiunile private de schi sunt noul avion privat. Ele oferă călătorilor de lux o experienţă lipsită de cozi, astfel încât să poată fi mai atenţi la familiile şi partenerii lor de călătorie", afirmă Jack Ezon, preşedintele agenţiei de turism Ovation Vacations. 

Acest trend a fost început în 1999 de Yellowstone Club din Big Sky, Montana. Suprafaţa sa schiabilă de 2.200 de acri (890 de hectare) este disponibilă doar celor 864 de deţinători ai proprietăţilor de pe acest munte, proprietăţi cu o valoare cuprinsă între 3,15 milioane şi 25 de milioane de dolari, la care se adaugă un comision iniţial de 300.000 de dolari plus o taxă anuală de 39.500 de dolari. 

"A introdus un nou nivel de exclusivitate definit prin capacitatea unei persoane de a investi într-o proprietate imobiliară", apreciază Michael Berry, preşedintele National Ski Areas Association. 

În cele din urmă, un club de schi care este rezervat doar membrilor este o opţiune viabilă din punct de vedere financiar, susţine David Panagrossi, proprietarul Plymouth Notch, cu club privat de schi din Vermont. În timp ce căderile de zăpadă nu mai sunt un lucru garantat, taxele plătite de membrii sunt, subliniază Bloomberg. 

AGERPRES