Fabrica Lujerul, amplasată în spatele clădirii de birouri Anchor Plaza şi a mallului Plaza România, a fost închisă în 2013 din cauza pierderilor. Terenul de circa 3,5 hectare a fost vândut anul trecut în două loturi. Un lot de 2,2 hectare a fost preluat de firma Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de motorină din România, controlat de milionarul Alin Niculae (46 de ani), iar restul terenului, de 1,3 hectare a fost cumpărat prin firma Exigent Development potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial şi avizelor primite de la Primăria Sectorului 6.

Exigent Development a obţinut în iunie anul acesta autorizaţia de construire pentru primul bloc format din demisol, parter şi 11 etaje şi pentru subsolul celei de-a doua clădiri, care fac parte din ansamblul denumit Plaza Residence.

 

Zona subterană a ambelor clădiri a fost deja construită, iar şantierul a avansat la etajul doi cu primul imobil, care va avea forma literi L. În total, proiectul va beneficia de 487 de locuri de parcare subterane şi supraterane, potrivit datelor publicate de dezvoltator pe siteul proiectului.

Preţurile garsonierelor amplaste la un etaj intermediar încep de la 41.000 de euro, pentru apartamentele cu două camere de la 58.500 euro, iar pentru unităţile cu trei camere pleacă de la 79.800 euro. Preţurile includ TVA de 5%.

Construcţia proiectului este asigurată de firma Pedro Company Constructexim, controlată de omul de afaceri Petre Niculae (57 de ani) – fost acţionar al Oscar Downstream şi unul dintre cei mai prolifici investitori în locuinţe din Sectorul 6.

Lângă Plaza Residence, tot Pedro Company construieşte pentru Oscar Downstream ansamblul 21 Residence Politehnica, care va cuprinde în total circa 1.500 de apartamente. 

Antreprenorul Alin Niculae figurează pe locul 18 în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 190-200 mil. euro. Afacerile Oscar Downstream au scăzut anul trecut cu 3,6% până la 382,3 mil. euro, în timp ce profitul benzinarului a sărit cu 18% până la 11,64 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Portofoliul Oscar Downstream include furnizarea de motorină prin două segmente principale: alimentarea pe bază de carduri de carburant în reţeaua proprie de staţii şi distribuţia de carburanţi printr-o reţea de peste 1.700 de staţii de incintă instalate direct la client, la nivel naţional, potrivit reprezantanţilor companiei.

Fosta fabrică Lujerul era deţinută de Dobrogea Grup şi Overseas Grup Impex. Fabrica Lujerul a fost construită în perioada 1988-1989 ca parte a Întreprinderii de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase Bucureşti. Pus în funcţiune în august 1989, acest complex cuprindea, printre altele, o fabrică de pâine cu o capacitate de producţie de 100 tone/zi, şi o moară de grâu, cu o capacitate de producţie de 240 tone/zi.