Președintele a dat undă verde ordonanței 116/2017 care, printre altele, introduce stimulente importante pentru angajații ANAF. Concret, instituția va putea reține până la 15% din ce colectează inclusiv prin acțiuni de executare silită pentru uzul propriu. 
 
Cu banii rezultați de aici, vor fi premiați lucrătorii cu rezultate bune. Măsura a fost motivată de inițiatori prin faptul că nivelul de colectare la buget este unul foarte mic, iar angajații buni din ANAF tind să părăsească instituția din cauza lipsei stimulentelor. 
 
Ca argument este folosit inclusiv faptul că deficitul bugetar nu trebuie să depășească 3% din PIB, în conformitate cu tratatele semnate de România la aderearea la Uniunea Europeană. Aceasta în ciuda faptului că susținătorii guvernului au dat semnale că acea țintă nu mai este atât de importantă pentru ei. 
 
“ Luând în considerare că gradul scăzut de satisfacţie în ceea ce priveşte con-diţiile de muncă, dar şi nivelul de salarizare constituie un factor important în fluctuaţia mare a personalului, în mod deosebit a celui cu un nivel ridicat de competenţă profesională, edificator în acest sens fiind faptul că în primele trei trimestre ale anului în curs au fost înregistrate 1.086 încetări ale raporturilor de serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, mai precizează OUG promulgată astăzi.