Planul Guvernului de la Bucureşti este de a transfera sediul Ambasadei în Israel din oraşul Tel Aviv la Ierusalim, afirmă surse occidentale citate de presa israeliană.

”În încercarea de a opri guvernul României de a reloca ambasada sa la Ierusalim, cancelarul german Angela Merkel l-a convocat pe președintele României, Klaus Iohannis, în aprilie, îndemnându-l să oprească decizia Bucureștiului pentru a-și muta ambasada în capitala Israelului.”, titrează The Jerusalem Post.

O sursă occidentală a spus pentru The Jerusalem Post că Merkel a făcut lobby pe lângă președintele României pentru a pune capăt relocării ambasadei sale la Ierusalim. Se spune că Merkel a vorbit cu mai mulți politicieni europeni pentru a face o campanie de blocare a relocării ambasadelor europene la Ierusalim.

”Președintele Camerei Deputaților din România și membru al partidului de guvernământ, social-democratul Liviu Dragnea, a declarat, în aprilie, la postul de televiziune Antena 3 că „guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis începerea procedurii de mutare efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.”, mai scrie sursa citată.

Un purtător de cuvânt al MAE român a răspuns, printr-un e-mail, celor de la The Jerusalem Post: „ În ceea ce privește întrebarea dvs., Ministerul Afacerilor Externe nu poate comenta presupusele discuții între Angela Merkel și președintele român. Vă sfătuim să contactați Administrația Prezidențială dacă aveți nevoie de informații suplimentare.”

Însă, Administrația Prezidențială nu a răspuns, până acum, la întrebarea The Jerusalem Post.

O purtătoare de cuvânt a administrației Merkel a răspuns, joi, pentru The Jerusalem Post: „Nu putem da detalii despre discuțiile confidențiale.“, citeaza stiripesurse.ro.