Guvernul Angelei Merkel reacționează în contextul tensiunilor care au loc de aproape o săptămână în Israel. Mai exact, potrivit AFP, Guvernul german susține că tirurile de proiectile trase către Israel de către mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas constituie un ”atac terorist”.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert. Potrivit acestuia, atacurile din ultimele zile au scopuld e a ucide oameni și de a răspândi frica.

”Este vorba despre atacuri teroriste, care au doar scopul de a ucide oameni, fără vreo distincţie, şi de a răspândi în mod arbitrar frica”, denunţă într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

În același timp, Guvernul Angelei Merkel apără ”dreptul Israelului la legitimă apărare împotriva acestor atacuri”, a subliniat el.

De menționat este faptul că, de la începerea violențelor, de luni și până în prezent, 103 palestinieni – inclusiv 27 de copii – au fost uciţi în Fâşia Gaza. Totodată, potrivit ultimului ilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii. În Israel alți 580 au fost răniţi,

De cealaltă part,e în Israel, şapte persoane, inclusiv un copil de şase ani şi un militar, dar și femei, au fost ucise. Totodată, armata israeliană a comasat joi tancuri şi vehicule de-a lungul barierei de securitate cu enclava palestiniană – de unde trupele israeliene s-au retras în 2005.

În noaptea de joi spre vineri, aviaţia israliană şi-a continuat bombardamentele unor instalaţii Hamas, iar sute de palestinieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în pripă din calea atacurilor aeriene, potrivit unor martori şi jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Nici Hamasul nu rămâne mai prejos. Gruparea a continuat să lanseze proiectile către sudul Israelului, a încercat să lanseze drone încărcate cu explozivi către Israel, potrivit armatei israeliene.

SUA condamnă atacurile cu rachetă ale Hamas

Pe lângă Germania și SUA a reacționat la atacurile din ultimele zile. Potrivit unei informări transmise de Casa Albă, în cursul zilei de joi, președintele american Joe Biden a avut o convorbire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cei doi au decis să mențină un dialog strâns între echipele lor în următoarea perioadă.

„Președintele Joe Biden a vorbit, astăzi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Președintele a condamnat atacurile cu rachetă ale Hamas și ale altor organizații teroriste împotriva orașelor Ierusalim și Tel Aviv. Președintele și-a exprimat sprijinul ferm pentru securitatea Israelului și pentru dreptul legitim al Israelului de a se apăra și de a proteja civilii.

Președintele a împărtășit credința sa că Ierusalimul, un oraș cu o importanță extraordinară pentru oameni din toată lumea, trebuie să fie un loc al păcii.

Cei doi lideri au rămas de acord să mențină un dialog strâns între echipele lor – discuții consistente și constante între miniștrii de externe și de apărare, șefii armatelor și consilierii pentru securitate națională, dar și să țină legătura la nivel personal în zilele care urmează”, a transmis Casa Albă, într-un comunicat oficial.