Angela Merkel a explodat: Este inacceptabil! Cancelarul german a făcut un apel ferm către guvernele europene pentru a nu respinge migranții.

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele belarus, este suspectat că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera în Polonia, ca represalii la sancţiunile împotriva regimului său.

Un al patrulea pachet de sancțiuni ale UE au fost impuse în luna iunie asupra Minskului, ca urmare a represiunii continue și a aterizării forțate a unui zbor Ryanair.

Angela Merkel a explodat: Este inacceptabil! Organizaţii umanitare trebuie ajutate

„Belarus trebuie să realizeze că persoane fără apărare ce provin din alte regiuni sunt folosite ca ţinte pentru atacuri hibride”, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, calificând aceste atacuri drept „complet inacceptabile”.

Organizaţii umanitare ar trebui să poată veni în ajutor acestor migranţi, a spus cancelarul federal german, precizând că „Polonia ar trebui de asemenea să fie deschisă” acestei idei şi adăugând că a discutat acest subiect cu preşedintele rus Vladimir Putin.

UE îl suspectează pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele belarus, că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera, ca represalii la sancţiunile împotriva regimului său.

Aflux fără precedent de migranți pentru regiune

Mii de migranţi au traversat sau au încercat să traverseze frontiera în ultimele luni, un aflux fără precedent pentru regiune.

Polonia a reacţionat trimiţând 2.000 de soldaţi la frontieră, lansând construcţia unui gard din sârmă ghimpată şi introducând starea de urgenţă la frontiera sa cu Belarus.

Criticii guvernului populist de dreapta al Poloniei îl acuză că utilizează tema imigraţiei în scopuri electorale şi că nu îşi face datoria de a acorda asistenţă migranţilor.

Angela Merkel a precizat că aceasta este ultima sa vizită la Varşovia în calitate de cancelar federal, funcţie pe care o va părăsi în urma alegerilor din 26 septembrie.

Merkel se va deplasa la Paris joia viitoare, pentru un dineu de lucru cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Sursa foto: Dreamstime.