Folosiți tipul de ulei de măsline potrivit

Există patru tipuri principale de ulei de măsline și fiecare dintre ele este folosit în mod diferit la gătit. Cunoscând toate varietățile, vă veți asigura că îl folosiți pe cel potrivit.

Uleiul de măsline extravirgin este probabil că este cel mai familiar. Este cea mai puțin procesată formă de ulei de măsline și cea mai aromată. Veți vedea adesea pe sticlă că este „presat la rece”, ceea ce indică faptul că a fost făcut fără căldură sau substanțe chimice. În schimb, măslinele sunt măcinate într-o pastă și presate pentru a extrage uleiul. Este un proces care necesită mult timp, dar produce un ulei de culoare verde intens. De asemenea, vine și cu un preț mai mare, potrivit SouthernLiving.

Ulei de măsline virgin este similar cu cel extravirgin. Este puțin mai slab calitativ și, prin urmare, mai ieftin. Este realizat fără căldură sau substanțe chimice. Acesta este însă mai puțin aromat decât uleiul de măsline extravirgin.

Ulei de măsline pur, denumit și pur și simplu ulei de măsline. Acest tip de ulei este un amestec de uleiul de măsline rafinat (extras cu căldură sau substanțe chimice) și ulei de măsline virgin. Nu are o aromă puternică și este mai deschis la culoare, dar este un bun ulei de gătit.

Ulei de măsline ușor. Uleiul de măsline ușor este o formă rafinată care este foarte neutră și ușor aromată. Nu vă lăsați păcăliți însă, pentru că nu este mai puțin caloric. Are însă un punct de fum mai mare (n.r. temperatura la care încetează să mai strălucească și începe să fumege) decât alte soiuri.

Nu folosiți uleiul de măsline extravirgin pentru prăjit

Deși mulți cred că gătitul cu ulei extravirgin de înaltă calitate este cea mai bună alegere, acest tip de ulei este de fapt mai potrivit pentru orice altceva. Aceste uleiuri, în general mai scumpe, sunt menite să fie savurate în forma lor cea mai pură. Atunci când este neprăjit, veți putea savura toate aromele nuanțate ale uleiului. Acest lucru nu se întâmplă odată ce uleiul a fost încălzit.

Folosiți uleiuri de măsline extravirgine de înaltă calitate pentru finisarea mâncărurilor. Este cazul supelor, pastelor și salatelor. Acest ulei este, de asemenea, excelent pentru sosuri.

Uleiul de măsline virgin, uleiul de măsline pur sau uleiul de măsline ușor sunt toate mai bune pentru gătitul de zi cu zi. Toate acestea au mai puțină aromă, dar sunt, de asemenea, mai puțin costisitoare și sunt excelente pentru aplicații în care nu căutați un gust puternic de ulei de măsline.

Uleiurile de măsline extravirgine accesibile pot fi folosite pentru uzul zilnic, doar nu cumpărați uleiul bun doar pentru a-l folosi la prăjit.

Nu folosiți uleiul de măsline pentru gătit la temperaturi ridicate

Toate uleiurile de gătit au ceea ce se numește „punct de fum”. Acesta reprezintă temperatura la care uleiul începe să se descompună și să fumege. Din această cauză, uleiul de măsline extravirgin, care are un punct de fum scăzut, între 170C și 210C, nu ar trebui folosit pentru gătit la temperaturi înalte, în special pentru prăjit.

Cele mai multe alimente sunt prăjite în ulei între 170C și 200C, așa că, pentru a fi în siguranță, alegeți un ulei cu un punct de fum ridicat, peste 200C, cum ar fi uleiul vegetal sau uleiul de arahide.

Uleiul de măsline ușor are un punct de fum mult mai ridicat și poate fi folosit pentru prăjire, dar uleiurile neutre sunt mai ieftine și mai bune în general.