În ciuda aparenţelor, Olanda nu este o ţară, ci o regiune şi o fosta provincie a Ţărilor de Jos, care găzduieşte şi capitala Amsterdam. Localnicii sunt nemulţumiţi şi vor ca această confuzie să înceteze, iar asta a făcut ca statul să ia o decizie radicală.

Începând cu 1 ianuarie, numele de „Olanda” nu va mai fi prezent pe niciun document, astfel încât țara să fie desemnată doar prin numele său administrativ, adică Ţările de Jos (The Netherlands). Această campanie de rebranding este menită să schimbe modul prin care Olanda îşi promovează imaginea turistică pe mapamond, iar statul a investit deja 200.000 de euro în noua marcă a țării şi într-un nou logo.

Ţările de Jos nu mai trebuie asociate cu drogurile sau cu Districtul Roşu

Oficialii olandezi îşi doresc foarte mult o modificare a percepţiei străinilor asupra ţării lor. Olanda este deseori asociată cu droguri, dar și cu Districtul Roșu din Amsterdam. Numele de Țările de Jos va fi folosit în cadrul competiţiei de la Eurovision, care va avea loc la Rotterdam în luna mai a acestui an, dar și la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

“Vrem să prezentăm țara ca fiind una deschisă, inovativă și inclusivă. Vrem să modernizăm această abordare”, declara un purtător de cuvânt al ministrului de Externe, în urmă cu ceva timp.

Olanda de Nord și de Sud sunt două provincii situate în vestul coastei Țărilor de Jos. Aici se află Amsterdamul și Rotterdamul. În secolul 17, s-a numit Republica Olanda, iar în anul 1815, după înfrângerea lui Napoleon în Bătălia de la Waterloo, a fost denumită Netherlands, denumire care vine din olandezul Nederlanden (adică Ţările de Jos). Capitala Amsterdam este una dintre cele mai vizitate capitale în 2019.