Republica Moldova va primi asistență financiară suplimentară din partea Uniunii Europene

Marți, 30 mai 2023, președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a decis suplimentarea asistenţei financiare acordată Republicii Moldova până la 295 de milioane de euro.

Republica Moldova poate continua să conteze pe Uniunea Europeană. Vom continua să susţinem Republica Moldova, inclusiv la nivel financiar. Date fiind circumstanţele, este necesar să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziţie pentru Republica Moldova”, a declarat, marți, Elisabeth Svantesson, ministrul Finanțelor din Suedia, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit sursei citate anterior, decizia respectivă a fost anunţată cu câteva zile înainte de Reuniunea Comunităţii Politice Europene, organizată în Republica Moldova, în contextul eforturilor Uniunii Europene (UE) de contracarare a sentimentelor pro-Rusia din unele zone ale statului respectiv.

Ursula von der Leyen și Josep Borrell vor participa la Reuniunea Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova

Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană (CE), Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor participa joi, 1 iunie 2023, la Reuniunea Comunității Politice Europene.

Conform sursei citate anterior, șefi de stat sau de guvern de pe întregul continentul european se vor reuni la Bulboaca, Republica Moldova, pentru a promova dialogul politic și cooperarea în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității Europei.

Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene va avea o întâlnire oficială cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, apoi vor susține o conferință de presă comună.

În aceeași zi, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate va inaugura noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, împreună cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, și cu ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco.

Josep Borrell va preda, apoi, în mod oficial, în prezența ministrului Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, echipamentele nou-livrate forțelor armate ale Republicii Moldova și finanțate în cadrul instrumentului european pentru pace.

Pe data de 1 iunie 2023, cu ocazia Reuniunii Comunității Politice Europene, Josep Borrell se va întâlni personal cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.